Nâziât Suresi 2. ayeti ne anlatıyor? Nâziât Suresi 2. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Nâziât Suresi 2. Ayetinin Arapçası:

وَالنَّاشِطَاتِ نَشْطًاۙ

Nâziât Suresi 2. Ayetinin Meali (Anlamı):

Yumuşaklık ve kolaylıkla çekip alanlara,

Nâziât Suresi 2. Ayetinin Tefsiri:

Yüce Allah, bir kısım varlıklara ant ederek bitmiş dirilişin emin bir reel olduğunu haber verir. Bu varlıkların kimler olduğu açık değildir. Onları vasfeden kelimelerin de birkaç mânaya ihtimali vardır. Bunlar hakkında yapılan izahların şu üçü önem talep eder:

Birincisi; bunlar meleklerdir. Meleklerin yaptığı pek çok meslek vardır. Burada daha ziyade insanların canını alma işleri üstünde durulur. Dolayısıyla bunlar insan­ların ruhlarını bedenlerinden çekip çıkaran azrail ve yardımcılarıdır. Buna kadar اَلنَّازِعَاتُ (nâzi‘ât), kâfirlerin ruhlarını ta derinlere dalıp kuvvetle söküp çıkaran melekler. اَلنَّاشِطَاتُ (nâşitât), müminlerin ruhlarını incitme­den hafifçe çekip bölge melekler. اَلسَّابِحَاتُ (sâbihât), Allah’ın emrini gerçekleştirmek için gelip sırası gelmişken ufuklarda denizde yüzer gi­bi hareket eden ya da dalgıcın denizde yüzdüğü gibi insan bedeninde yüzerek ru­hunu çıkartan melekler. اَلسَّابِقَاتُ (sâbikât), müminlerin ruhlarını cenne­te, kâfirlerin ruhlarını cehenneme götürürken birbirleriyle yarışmacı melekler. اَلْمُدَبِّرَاتُ (müdebbirât), kâinatın niza­mında Allah tarafından kendilerine verilen işleri aksatmadan en uygun bir şekilde yerine getiren meleklerdir.

İkincisi; insanların ruhlarıdır. Burada kullanılan vasıflar, ruhların ölüm hemencecik bedenlerinden zorlukla ya da rahat­la ayrılmalarını, çabucak ruhlar âlemine varmalarını, ruhlar âlemindeki makamlarına ya­rışırcasına gitmelerini ve mânen kemâle ererek işleri idâre eden meleklerin mevkiine yükselmelerini anlatır. Yoksa bu vasıflar, dünyada nefislerini nezaket ve tezkiye etme yoluna giren ruhların, leziz mücadelesi yaparak iç ve dış âlemlerini arıtma, şehevî arzularından sıyrılma, ahlâkî kemâle çoğaltma, daha sonra kusurlu nefisleri edep etme işiyle meşgul olmalarını beyân eder.

Üçüncüsü; Allah yolunda cihad eden mücâhidlerdir. Bu vasıflar, onların yayları adamakıllı gererek ok atmalarını, oklarını kolay­ca fırlatmalarını, karada çabuk yürümelerini, denizde yüzmelerini, havada uçmalarını, düşmanla savaşta yarışırcasına vuruşarak ileri geçmelerini ve savaş işlerini en uygun şekilde yürütüp idare etmelerini haber verir.

Bahsi geçen varlık ve hâdiseleri yaratan ilâhî kudret, laf verdiği üzere kıyâmeti mutlaka koparacak ve ölüleri her yerde kuşkusuz diriltecektir. Hemen o dehşet günden dehşetli bir görünüm sunulur:

Nâziât Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Nâziât Suresi 2. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/naziat-suresi-2-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html