Nâziât Suresi 30. ayeti ne anlatıyor? Nâziât Suresi 30. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Nâziât Suresi 30. Ayetinin Arapçası:

وَالْاَرْضَ بَعْدَ ذٰلِكَ دَحٰيهَاۜ

Nâziât Suresi 30. Ayetinin Meali (Anlamı):

Bundan sonra da yeri döşeyip yaydı.

Nâziât Suresi 30. Ayetinin Tefsiri:

Âhiret hayatının varlığını kanıt sadedinde dikkatler göklerin ve yerin yaratılışına çekilir; kalpler bunlar üstünde düşünmeye ziyafet edilir. Burada “yaratılış” kelimesiyle, insanların baştan dirilişi; “gök” kelimesiyle de, tüm yıldızlar, galaksiler, saman yolu ve güneş sistemi kastedilir. Çürümüş kemiklerin toz toprak olduktan sonradan nasıl canlandırılacağını kafalarına sığdıramayan inkârcılara, bu koskocaman kâinatı, içindekileri, geceyi, gündüzü, yeryüzünü, oradaki dağları, akan suları, çıkan otlakları ilk kere yoktan yaratan Allah Teâlâ için, ölüleri her yerde diriltmek dâhil hiçbir şeyin zor olamayacağını düşünmeleri öğütlenir. Çünkü ilk kez yaratmaya kâdir olan, şüphesiz bitmiş yaratmaya kâdirdir. Âyet-i kerîmelerde şöyle buyrulur:

“Gökleri ve yeri yaratan Allah’ın, halk ölüp değil olduktan sonra onları benzer şekilde yaratmaya gücü yetmez mi? Kesinlikle yeter! Çünkü O, her şeyi bütün ve mükemmel bir şekilde yaratan, her şeyi hakkiyle bilendir.” (Yâsîn 36/81)

“Göklerin ve yerin yaratılması elbette insanların yaratılmasından daha büyük bir iştir; fakat insanların çoğu bunu bilmez.” (Mü’min 40/57)

Âhiret hayatının kesinliği böyle açık delillerle beyân edildikten daha sonra söz kıyametin dehşetine; inanç ve amellerine tarafından insanların orada karşılaşacakları neticelere getirilir:

Nâziât Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Nâziât Suresi 30. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/naziat-suresi-30-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html