Nâziât Suresi 33. ayeti ne anlatıyor? Nâziât Suresi 33. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Nâziât Suresi 33. Ayetinin Arapçası:

مَتَاعًا لَكُمْ وَلِاَنْعَامِكُمْۜ

Nâziât Suresi 33. Ayetinin Meali (Anlamı):

Tüm bunları Allah, sizin ve hayvanlarınızın yararlanması için yaptı.

Nâziât Suresi 33. Ayetinin Tefsiri:

Âhiret hayatının varlığını kanıt sadedinde dikkatler göklerin ve yerin yaratılışına çekilir; kalpler bunlar üzerinde düşünmeye davet edilir. Burada “yaratılış” kelimesiyle, insanların tekrar dirilişi; “gök” kelimesiyle de, bütün yıldızlar, galaksiler, saman yolu ve güneş sistemi kastedilir. Çürümüş kemiklerin toz toprak olduktan sonra nasıl canlandırılacağını kafalarına sığdıramayan inkârcılara, bu heybetli kâinatı, içindekileri, geceyi, gündüzü, yeryüzünü, oradaki dağları, akan suları, meydana çıkan otlakları birincil kere yoktan yaratan Allah Teâlâ için, ölüleri yeniden yaşama döndürmek dâhil hiçbir şeyin kuvvet olamayacağını düşünmeleri öğütlenir. Çünkü birincil kez yaratmaya kâdir olan, kuşkusuz tekrar yaratmaya kâdirdir. Âyet-i kerîmelerde şöyle buyrulur:

“Gökleri ve yeri yaratan Allah’ın, halk ölüp yok olduktan sonradan onları benzer şekilde yaratmaya gücü yetmez mi? Kuşkusuz yeter! Çünkü O, her şeyi bütün ve çok iyi bir şekilde yaratan, her şeyi hakkiyle bilendir.” (Yâsîn 36/81)

“Göklerin ve yerin yaratılması şüphesiz insanların yaratılmasından daha büyük bir iştir; lakin insanların çoğu bunu bilmez.” (Mü’min 40/57)

Âhiret hayatının kesinliği böyle açık delillerle beyân edildikten sonradan laf kıyametin dehşetine; inanç ve amellerine tarafından insanların orada karşılaşacakları neticelere getirilir:

Nâziât Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Nâziât Suresi 33. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/naziat-suresi-33-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html