Nâziât Suresi 4. ayeti ne anlatıyor? Nâziât Suresi 4. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Nâziât Suresi 4. Ayetinin Arapçası:

فَالسَّابِقَاتِ سَبْقًاۙ

Nâziât Suresi 4. Ayetinin Meali (Anlamı):

Birbiriyle yarıştıkça yarışanlara,

Nâziât Suresi 4. Ayetinin Tefsiri:

Yüce Allah, bir kısım varlıklara ant ederek yeniden dirilişin emin bir gerçek olduğunu haber verir. Bu varlıkların kimler olduğu açık değildir. Onları vasfeden kelimelerin de birkaç mânaya ihtimali vardır. Bunlar hakkında yapılan izahların şu üçü önem talep eder:

Birincisi; bunlar meleklerdir. Meleklerin yaptığı böylece çok iş vardır. Burada daha ziyade insanların canını alma işleri üstünde durulur. Dolayısıyla bunlar insan­ların ruhlarını bedenlerinden çekip çıkaran azrail ve yardımcılarıdır. Buna kadar اَلنَّازِعَاتُ (nâzi‘ât), kâfirlerin ruhlarını ta derinlere dalıp kuvvetle söküp çıkaran melekler. اَلنَّاشِطَاتُ (nâşitât), müminlerin ruhlarını incitme­den hafifçe çekip alan melekler. اَلسَّابِحَاتُ (sâbihât), Allah’ın emrini yapmak için gelip bu arada ufuklarda denizde yüzer gi­bi hareket eden veya dalgıcın denizde yüzdüğü gibi insan bedeninde yüzerek ru­hunu çıkartan melekler. اَلسَّابِقَاتُ (sâbikât), müminlerin ruhlarını cenne­te, kâfirlerin ruhlarını cehenneme götürürken birbirleriyle yarışan melekler. اَلْمُدَبِّرَاتُ (müdebbirât), kâinatın niza­mında Allah göre kendilerine verilen işleri aksatmadan en uygun şekilde yerine getiren meleklerdir.

İkincisi; insanların ruhlarıdır. Burada kullanılan vasıflar, ruhların vefat derhal bedenlerinden zorlukla ya da huzur­la ayrılmalarını, çabuk ruhlar âlemine varmalarını, ruhlar âlemindeki makamlarına ya­rışırcasına gitmelerini ve mânen kemâle ererek işleri idâre eden meleklerin mevkiine yükselmelerini anlatır. Yahut bu vasıflar, dünyada nefislerini nezaket ve tezkiye etme yoluna giren ruhların, nefis mücadelesi yaparak iç ve dış âlemlerini temizleme, şehevî arzularından sıyrılma, ahlâkî kemâle artış, sonradan kusurlu nefisleri edep etme işiyle meşgul olmalarını beyân eder.

Üçüncüsü; Allah yolunda cihad eden mücâhidlerdir. Bu vasıflar, onların yayları tamamen gererek ok atmalarını, oklarını kolay­ca fırlatmalarını, karada tez yürümelerini, denizde yüzmelerini, havada uçmalarını, düşmanla savaşta yarışırcasına vuruşarak ileri geçmelerini ve savaş işlerini en uygun şekilde yürütüp yöneticilik etmelerini haber verir.

Bahsi geçen varlık ve hâdiseleri yaratan ilâhî kudret, söz verdiği üzere kıyâmeti mutlaka koparacak ve ölüleri tekrar muhakkak diriltecektir. Şimdi o korkunç günden dehşetli bir bakış sunulur:

Nâziât Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Nâziât Suresi 4. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/naziat-suresi-4-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html