Namazda secde de üçten pozitif "subhane rabbiyel-a'lâ" diyebilir miyiz? asgari kaç kez söylenmesi gerekiyor? Konu ile ilgili hadisi şerif var mı?

Nafile namazlarda rüku ve secdede dilediğiniz değin tesbih okuyabilirsiniz. Fakat farz namazlarda sünnet ölçüsünde okumak gerekir.

Secdede üç defa "subhane rabbiyel-a'lâ" denilir. Bu rakam, rükû ve secdede yapılan tesbihlerin en azıdır. Tek almak üzere beşe ya da yediye içeri almamak müstehabdır. Ancak imam bunu üçten pozitif yapmamalıdır.(El-Hidâye - El-Muhit / Serahsî)

Bunun için söz sahibi fakihler, tesbihin en azı üç, ortalaması beş, mükemmeli yedi defadır, demişlerdir. (Celal Şimşek, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı)

Secdede en düşük bir defa, sıradan olarak üç kere "Sübhane rabbiyel-ala" çağrıda bulunmak ittifakla sünnettir. Bunun delili İbni Mes'ud'un rivayet ettiği hadistir:

" ...Secdeye gittiği süre üç defa 'sübhane rabbiye'l-ala' derdi."

Konuyla ilgili hadis şöyledir:

Abdullah İbn Mes’ûd radıyallahu anh’den rivayete tarafından, Resulullah şöyle buyurmuştur:

“Sizden biriniz rükû’a varınca rükû’ halinde iken üç sefer; “Sübhâne Rabbiye’l-Azîm” derse yaptığı rükû’ cilalı olur, bu en azıdır. Secdeye varınca secdelerinde de üç kere “Sübhâne Rabbiye’l- A’lâ” derse secdeleri hazır olmuş olur, bu da minimum söylenmesi gereken miktarıdır.” (Tirmizî, Salât, 194)

 Ez. Huzeyfe (r.a.)'nin rivayet ettiği hadiste ise şöyle buyurulmaktadır:

"Huzeyfe Hz. Peygamber (asm.)'in secdede üç kez 'sübhane rabbiyel-ala' dediğini işitmiştir." (İbni Mace ve Ebu Dâvud söylenti edip "üç kere" lafzını zikretmemiştir.)

Hanefiler şöyle demişlerdir; cemaate hafiflik getirmek için, imam olan kişi secdede üç kereden pozitif tesbih getirmez. Malikîlere göre tesbihin bir sınırı yoktur. (Vehbe Zuhayli, İslam Fıkhı Ans.)

Kaynak: sorularlaislamiyet

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/namazda-secdelerde-ucten-fazla-subhane-rabbiyel-ala-diyebilir-miyiz.html