Nebe' Suresi 23. ayeti ne anlatıyor? Nebe' Suresi 23. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Nebe' Suresi 23. Ayetinin Arapçası:

لَابِث۪ينَ ف۪يهَٓا اَحْقَابًاۚ

Nebe' Suresi 23. Ayetinin Meali (Anlamı):

Orada ölümsüz devirler boyunca kalacaklar.

Nebe' Suresi 23. Ayetinin Tefsiri:

Allah’a iman ve itaattan uzaklaşıp küfür, isyan ve günahlarla azgınlaşanların varacağı yer cehennemdir. Cehennem 31. âyette مِرْصَادًا (mirsād) olarak tavsif edilir. Mirsād, gözcülük yapma yeri demektir. Cehennem bekçileri, oraya gelecek suçluları gözetlemektedirler. Bu kelimenin “gözetleyici” mânası da vardır. Buna göre cehennemin bizzat kendisi azgınları gözetlemektedir. Bu Nedenle o, âdeta akıllı bir canlı olarak tasvir edilir. Nitekim Mülk sûresi 8. âyette, cehennemin içine atılacak suçlulara karşı kızgınlıktan kükreyip durduğu, öfkesinden çatlayacak hale geldiği tasvîrî bir ifadeyle canlandırılmaktadır.

Azgınlar orada ebedî kalacaklardır. Bu mâna burada اَلْحُقُبُ (hukub) kelimesinin çoğulu olan الأحقاب (ahkâb) ile anlatılır. Bu kelimenin, akıcılık ve birbiri ardını izleme mânalarını taşıyan yüzyıl, birbirini peşine düşüp takip eden birçok seneleri içine alam görev ve süresiz bir vakit gibi anlamları vardır. Seksen sene, yetmiş bin sen, herkes bin yıl seslenmek olan âhiret günleriyle seksen sene diyenler de olmuştur. Ama “program metni ve birbiri ardını peşine düşüp takip etme” mânalarının olması, ebediliği açıklama etmektedir. Bu sebeple müddetinin ne değin olduğu, cehennemin ebedî olduğu gerçeğine tesir edecek bir öneme sahip değildir.

Kâfirler orada kaynar su ve irinden diğer bir şey tatmayacaklardır. اَلْغَسَّاقُ (ğassâk), cehennemde yananların yaralarından akıcı irin demektir. Bunun son derece soğuk ve dondurucu su mânası da vardır. Hâsılı onlara işe yarar, insan fıtratına yerinde ne bir gıda ne de bir içecek verilecek; yiyecek içecek olarak verilen şeyler bile onların azabını artıracaktır. Çünkü âhirete inanmama ve Allah’ın âyetlerini yalanlamaya en uygun canice budur. Bu cezalar yetmiyormuş gibi bundan başka: “Şu Anda tadın azâbı! artık size, azâbınıza azap katmaktan başka bir şey yapacak değiliz” (Nebe’ 78/30) denecektir ancak, olur ya bu ilâhî korkutma onlara cehennem azabından daha ağır gelecektir.

İnsanları yaptıkları kötülüklerden vazgeçirmek, küfür ve şirk bataklığından kurtarıp görmedikleri âhirete iman etmeye sevk edebilmek için korku faktörü, teşvik ve mükafaat unsurundan daha etkilidir. Bu sebeple burada da cehennem ehlinin göreceği azab ilk önce anlatıldı. Derhal de özendirme unsuru olan farklı alanlara yönlendirilmiş nimet sofralarının kapıları aralanmaktadır:

Nebe' Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Nebe' Suresi 23. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/nebe-suresi-23-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html