Nebe' Suresi 28. ayeti ne anlatıyor? Nebe' Suresi 28. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Nebe' Suresi 28. Ayetinin Arapçası:

وَكَذَّبُوا بِاٰيَاتِنَا كِذَّابًاۜ

Nebe' Suresi 28. Ayetinin Meali (Anlamı):

Bu yüzden âyetlerimizi yalanlayıp duruyorlardı.

Nebe' Suresi 28. Ayetinin Tefsiri:

Allah’a iman ve itaattan uzaklaşıp küfür, isyan ve günahlarla azgınlaşanların varacağı yer cehennemdir. Cehennem 31. âyette مِرْصَادًا (mirsād) olarak tavsif edilir. Mirsād, gözetleme yeri demektir. Cehennem bekçileri, oraya gelecek suçluları gözetlemektedirler. Bu kelimenin “gözetleyici” mânası da vardır. Buna kadar cehennemin bizzat kendisi azgınları gözetlemektedir. Böylece o, âdeta zeki bir canlı olarak tanım edilir. Nitekim Mülk sûresi 8. âyette, cehennemin içine atılacak suçlulara aleyhinde kızgınlıktan kükreyip durduğu, öfkesinden çatlayacak ayla geldiği tasvîrî bir ifadeyle canlandırılmaktadır.

Azgınlar orada ebedî kalacaklardır. Bu mâna burada اَلْحُقُبُ (hukub) kelimesinin çoğulu olan الأحقاب (ahkâb) ile anlatılır. Bu kelimenin, mantıksal bağ ve birbiri ardını izleme mânalarını taşıyan yüzyıl, birbirini peşine düşüp takip eden çoğu seneleri içine alam ödev ve belirsiz bir zaman gibi anlamları vardır. Seksen yıl, yetmiş bin sen, herkes bin yıl çağırmak olan âhiret günleriyle seksen yıl diyenler de olmuştur. Oysa “program metni ve birbiri ardını peşine düşüp takip etme” mânalarının olması, ebediliği ifade etmektedir. Bu sebeple müddetinin ne değin olduğu, cehennemin ebedî olduğu gerçeğine tesir edecek bir öneme sahip değildir.

Kâfirler orada kaynar su ve irinden başka bir şey tatmayacaklardır. اَلْغَسَّاقُ (ğassâk), cehennemde yananların yaralarından akıcı irin demektir. Bunun son derece soğuk ve derin dondurucu su mânası da vardır. Hâsılı onlara işe fayda, insan fıtratına yerinde ne bir yiyecek ne de bir içecek verilecek; yiyecek içecek olarak bahşedilen şeyler bile onların azabını artıracaktır. Çünkü âhirete inanmama ve Allah’ın âyetlerini yalanlamaya en yerinde ceza budur. Bu cezalar yetmiyormuş gibi bir de: “Şu Anda tadın azâbı! bundan böyle size, azâbınıza azap katmaktan diğer bir şey yapacak değiliz” (Nebe’ 78/30) denecektir ancak, belki bu ilâhî korkutma onlara cehennem azabından daha ağır gelecektir.

İnsanları yaptıkları kötülüklerden vazgeçirmek, küfür ve şirk bataklığından kurtarıp görmedikleri âhirete iman etmeye sevk edebilmek için korku faktörü, teşvik ve mükafaat unsurundan daha etkilidir. Bu sebeple burada da cehennem ehlinin göreceği azab ilk olarak anlatıldı. Derhal de teşvik unsuru olan çeşitli nimet sofralarının kapıları aralanmaktadır:

Nebe' Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Nebe' Suresi 28. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/nebe-suresi-28-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html