Nebe' Suresi 32. ayeti ne anlatıyor? Nebe' Suresi 32. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Nebe' Suresi 32. Ayetinin Arapçası:

حَدَٓائِقَ وَاَعْنَابًاۙ

Nebe' Suresi 32. Ayetinin Meali (Anlamı):

Müthiş bahçeler ve üzüm bağları,

Nebe' Suresi 32. Ayetinin Tefsiri:

Dünyada Allah’a inanıp O’ndan korkan, O’nun emirlerini tutup yasaklarından sakınan müttakîler, büyük bir başarı ve kurtuluş elde ederler. Cennette girer; bütün nefret, hüzün ve endişelerden belli olarak ölümsüz bir selamet ve vuslata ererler. Kendilerine ihsan edilen bahçelerde ve üzüm bağlarında son derece hoş olan eşleriyle mutluluk içerisinde yaşarlar. اَلْكَوَاعِبُ (kevâ‘ib) göğüsleri yeni tomurcuklanmış gümüş memeli dilberler demektir. اَلأتْرَابُ (etrâb) da benzer yaşta dilberler anlamındadır. Cennetin dilberleri taze olduğu gibi, erkekleri de tazedir. Çünkü tümü genç yaştadır. Cennetlikler orada aralıksız olarak dolup taşan kadehlerini yudumlarlar. Lakin bu meşrubat, dünya içeceklerinden farklıdır. Dünyadakiler gibi, içenlerin akıllarını giderip ayyaş etmez. Bu sebeple orada ne bir manâsız söz işitirler, ne de bir yalan. Birbirlerini yalanlamazlar ve hiç kimse tarafından yalanlanmazlar. Bundan Böyle kâfirlerin abes gürültülerinden; ağız dolusu tekzip ve iftiralarından da kurtulmuşlardır. Bunlar rahmeti gazabını geçen, bütün yaratıklarına rahmet eden Allah’ın inanan kullarına va‘dettiği nimetleridir. İnsanların kendi gayretleriyle yaptıkları amellerinin bu nimetlere yetmeyeceği âşikârdır. Ancak Rahmân olan Allah, niyetlere göre ikram ve ihsanda bulunmaktadır. Resûlullah (s.a.s.) bir defasında:

“Bütün işlerinizde orta yolu tutun, ne eksik ne de çok yaparak aşırılığa gitmeyin, ümitvâr olun ve müjdeleyin! Şunu bilin ki hiç kimseyi ameli cennete koyamaz” buyurmuştu. Ashâb-ı kirâm:

“– Sizi de mi Ya Rasulallah?” dediler.

“– Evet, Allah’tan bir rahmet kaplamadıkça beni de. Şunu da bilin ancak amellerin Allah'a en sevgilisi az da olsa sürekli olanıdır.” (Müslim, Sıfâtu'l-münafıkîn, 78)

Görüldüğü üzere kullarına lutf u keremi ölümsüz olan Allah ama:

Nebe' Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Nebe' Suresi 32. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/nebe-suresi-32-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html