Nebe' Suresi 34. ayeti ne anlatıyor? Nebe' Suresi 34. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Nebe' Suresi 34. Ayetinin Arapçası:

وَكَأْسًا دِهَاقًاۜ

Nebe' Suresi 34. Ayetinin Meali (Anlamı):

Dolup taşan kadehler, daima onlar içindir.

Nebe' Suresi 34. Ayetinin Tefsiri:

Dünyada Allah’a inanıp O’ndan korkan, O’nun emirlerini tutup yasaklarından sakınan müttakîler, büyük bir galibiyet ve kurtuluş elde ederler. Cennette girer; tüm nefret, keder ve endişelerden emin olarak ebedi bir selamet ve vuslata ererler. Kendilerine ihsan edilen bahçelerde ve üzüm bağlarında son derece güzel olan eşleriyle sevinç içerisinde yaşarlar. اَلْكَوَاعِبُ (kevâ‘ib) göğüsleri yeni tomurcuklanmış gümüş memeli dilberler demektir. اَلأتْرَابُ (etrâb) da benzer yaşta dilberler anlamındadır. Cennetin dilberleri taze olduğu gibi, erkekleri de tazedir. Çünkü hepsi genç yaştadır. Cennetlikler orada sürekli olarak dolup taşan kadehlerini yudumlarlar. Fakat bu içecek, dünya içeceklerinden farklıdır. Dünyadakiler gibi, içenlerin akıllarını giderip ayyaş etmez. Bu sebeple orada ne bir anlamsız söz işitirler, ne de bir yalan. Birbirlerini yalanlamazlar ve hiç kimse kadar yalanlanmazlar. Artık kâfirlerin anlamsız gürültülerinden; ağız dolusu yalanlama ve iftiralarından da kurtulmuşlardır. Bunlar rahmeti gazabını geçen, bütün yaratıklarına rahmet eden Allah’ın inanan kullarına va‘dettiği nimetleridir. İnsanların kendi gayretleriyle yaptıkları amellerinin bu nimetlere yetmeyeceği âşikârdır. Oysa Rahmân olan Allah, niyetlere göre ikram ve ihsanda bulunmaktadır. Resûlullah (s.a.s.) bir defasında:

“Tüm işlerinizde orta yolu tutun, ne az ne de çok yaparak aşırılığa gitmeyin, ümitvâr olun ve müjdeleyin! Şunu bilin ancak hiç kimseyi ameli cennete koyamaz” buyurmuştu. Ashâb-ı kirâm:

“– Sizi de mi Ya Rasulallah?” dediler.

“– Evet, Allah’tan bir rahmet kaplamadıkça beni de. Şunu da bilin oysa amellerin Allah'a en sevgilisi eksik da olsa sürekli olanıdır.” (Müslim, Sıfâtu'l-münafıkîn, 78)

Görüldüğü üzere kullarına lutf u keremi baki olan Allah ama:

Nebe' Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Nebe' Suresi 34. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/nebe-suresi-34-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html