Günümüzde dindar aileler nişanla birlikte dini nikâh yaptırmakta ve böylece nişanlıların görüşmesindeki dini sakıncayı kaldırmayı hedeflemektedir. Böyle bir nikâh nasihat edilebilir mi?

Ergen ve zeki olan mü’min bir erkekle, yeniden ergen ve akıllı olan mü’min kadının iki erkek şahidin önünde birbirine evlenme öneri ederek nikâh akdi yapmaları muhtemel ve caizdir. Bunun bir din adamının gözetiminde yapılması düşülebilecek yanlışları engellemesi bakımından daha yerinde olur.

NİŞANLILIK DÖNEMİNDE DİNİ NİKAH YAPMAK IÇTEN MUDUR?

Nişanlıların nikâh akdi ise daha çok nişanlılık döneminde daha bağımsızlık mülâkat, gezme ve yalnız olarak baş başa kalma gibi niyetlerle yapılmakta ve gençlerin cinsel bakımdan daha özgür davranmalarına yol açmaktadır. Ancak hemen şimdi gerçekte evlenmemiş olan bu nişanlıların sözde bekâr ve sanki evli gibi bir ortama itilmesi çoğu süre fayda yerine hasar getirmektedir. Erkeğin isteklerine bir hudut getirmek isteyen eşinin davranışları yanlış anlaşılmakta ve nişan bozulabilmektedir.

Nikâhlıların nişanının bozulması bilhassa kadının daha fazla zarar görmesine ve acı çekmesine yol açmaktadır. Çünkü nikâhlı olarak nişanlılar başbaşa kalınca, zifaf olmasa bile nişan bozulunca kadın mehrin tamamına hak kazanmaktadır. Erkek mehri vermediği gibi kimi süre boşamaya da yanaşmayarak aylarca, bazen yıllarca kız tarafını peşinden koşturmakta ve bir çeşit onlardan öç almaktadır.

Nişanlılık döneminde şu noktalara uyarı edilmesi uygun olur.

Nişanlılık dönemi çok uzun süreyi almamalıdır. 6 ay 1 sene arası normal sayılabilir. Devlete Ait nikâhtan önce İslâmî nikâh akdi yapma yoluna gitmemelidir. Çünkü İslâmî nikâh eşlere cinsel konuda hür davranma fırsatı vermekte ve bilhassa nişan bozulunca kadının hasar görmesine yol açmaktadır. Taraflar erken İslâmî nikâh yapmakta kararlı iseler kadın da bir boşanma yetkisi (bk. «Tefvîz-i talak» konusu) almalıdır. Mehir konusunun açık açık konuşulması, hatta bir güvence edinmek üzere kadında bulunması sağlanmalıdır.

sonuç olarak nişanlılıkta en güzel olan; sürenin kısa tutulması, görüşmelerin İslâmî ölçüler içinde yapılması ve İslâmî nikâhın resmi nikâhtan sonradan yapılması daha uygundur. Günümüzde İslâmî evlilik için aranan şartları da dikkate bölge Müftülüklerin akdedeceği resmi nikâh, bununla beraber dini nikâh niteliği de kazanır.

Kaynak: Prof. Dr. Hamdi Döndüren, Delilleriyle Aile İlmihali, Erkam Yayınları

İSLAM’DA NİŞAN VE NİKAH NE DEMEKTİR?

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/nisanlilarin-dini-nikah-yaptirmasi-uygun-mudur.html