Nuh Suresi 21. ayeti ne anlatıyor? Nuh Suresi 21. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Nuh Suresi 21. Ayetinin Arapçası:

قَالَ نُوحٌ رَبِّ اِنَّهُمْ عَصَوْن۪ي وَاتَّبَعُوا مَنْ لَمْ يَزِدْهُ مَالُهُ وَوَلَدُهُٓ اِلَّا خَسَارًاۚ

Nuh Suresi 21. Ayetinin Meali (Anlamı):

Nûh dedi ki: “Rabbim! Bunlar bana aleyhinde geldiler; malı da çocukları da kayıplarını artırmaktan diğer bir şeye yaramayan kimselerin peşine düştüler.”

Nuh Suresi 21. Ayetinin Tefsiri:

Nûh kavmi, Hz. Nûh’un davetine sırt çevirip kâfirlikleri, malları, çoluk çocukları dünyada sapıklıktan, helâke uğramaktan, âhirette de azaptan başka bir şeylerini artırmayan büyüklerine ve zenginlerine uydular. Bu önderler Nûh (a.s.)’a karşı halkı blöf yapmak için böylece büyük tuzaklar kurdular, dağıtılmış hilelere başvurdular. Misal saptamak icabında Nûh’a deli dediler. Ona uyanların, toplumun en akılsızca yapılan ve sıradan insanları olduğunu söylediler. Eğer daveti reel olsaydı, ona zenginlerin, ileri gelenlerin inanması gerektiğini bahis etiler. Eğer peygamberse yanında meleklerin olması, hazinelerin bulunması, gaybı bilmesi, her türlü ihtiyaçtan uzakta olması gerektiğini ileri sürdüler. (bk. Hûd 11/27, 31; Mü’minûn 23/24-25) Bununla Birlikte halkı o dönemin meşhur putlarına ibâdete teşvik edip, onlardan ayrılmamalarını şiddetle ve hararetle öğüt ettiler. Burada o putların beş tanesinin ismi sayılmaktadır.

İbn Abbas (r.a.)’ın bildirdiğine kadar bu put isimleri, doğrusu sâlih insanlara ait idi. Onlar öldükten sonradan, iblis o kavme: “Toplantı yerlerinizin karşısına bunlar için anıtlar dikin ve onların adlarını verin!” diye telkinde bulundu. Önceleri bunlara tapan yoktu. Fakat onlar ölüp gittikten daha sonra, bu isimlerin sahipleri hakkındaki bilgiler de unutuldu ve insanlar onlara tapmaya başladı. (Buhârî, Tefsir 71/1)

Nûh kavminin müptela olduğu şirk hastalığı bu sapmanın bir devamı idi. Böylece onlar iyice sapıtıp yoldan çıkınca, artık ıslahlarının muhtemel olmadığını vahiy aracılığıyla öğrenen Hz. Nûh (bk. Hûd 11/36), onların en ince ayrıntısına kadar sapıtıp helak olmaları için beddua etmiştir. Neticede Peygamber duası kabul edilmiş, onlar işledikleri büyük günahlar yüzünden tufanda boğulmuşlardır. Âhirette de cehenneme atılacaklardır. Dünyada onları boğulmaktan kimse kurtarmadığı gibi, âhirette de Allah’ın azabından kurtulmak için hiçbir yardımcı bulamayacaklardır. Onlara putları muavin olmadığı gibi, tepelerine azap indiğinde Mekke müşriklerine de putları yardım edemeyecektir.

Sonunda:

Nuh Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Nuh Suresi 21. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/nuh-suresi-21-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html