Nuh Suresi 22. ayeti ne anlatıyor? Nuh Suresi 22. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Nuh Suresi 22. Ayetinin Arapçası:

وَمَكَرُوا مَكْرًا كُبَّارًاۚ

Nuh Suresi 22. Ayetinin Meali (Anlamı):

“Dâvetimi alıkoymak için büyük büyük tuzaklar kurdular.”

Nuh Suresi 22. Ayetinin Tefsiri:

Nûh kavmi, Hz. Nûh’un davetine sırt çevirip kâfirlikleri, malları, çoluk çocukları dünyada sapıklıktan, helâke uğramaktan, âhirette de azaptan diğer bir şeylerini artırmayan büyüklerine ve zenginlerine uydular. Bu önderler Nûh (a.s.)’a karşı halkı kandırmak için pek büyük tuzaklar kurdular, dağıtılmış hilelere başvurdular. Örnek vermek gerekirse Nûh’a deli dediler. Ona uyanların, toplumun en dikkatsiz ve olağan insanları olduğunu söylediler. Eğer daveti gerçek olsaydı, ona zenginlerin, ileri gelenlerin inanması gerektiğini bahis etiler. Eğer peygamberse yanına meleklerin olması, hazinelerin bulunması, gaybı bilmesi, her türlü ihtiyaçtan uzaktan olması gerektiğini ileri sürdüler. (bk. Hûd 11/27, 31; Mü’minûn 23/24-25) Aynı Zamanda halkı o dönemin meşhur putlarına ibâdete teşvik edip, onlardan ayrılmamalarını güçlü olarak ve hararetle tavsiye ettiler. Burada o putların beş tanesinin ismi sayılmaktadır.

İbn Abbas (r.a.)’ın bildirdiğine kadar bu put isimleri, fiilen sâlih insanlara ait idi. Onlar öldükten daha sonra, şeytan o kavme: “Buluşma yerlerinizin karşısına bunlar için anıtlar dikin ve onların adlarını verin!” diye telkinde bulundu. Önceleri bunlara tapan yoktu. Ama onlar ölüp gittikten daha sonra, bu isimlerin sahipleri hakkındaki bilgiler de unutuldu ve millet onlara tapmaya başladı. (Buhârî, Tefsir 71/1)

Nûh kavminin müptela olduğu şirk hastalığı bu sapmanın bir devamı idi. Böylece onlar en ince ayrıntısına kadar sapıtıp yoldan çıkınca, artık ıslahlarının olası olmadığını vahiy aracılığıyla öğrenen Hz. Nûh (bk. Hûd 11/36), onların tamamen sapıtıp helak olmaları için beddua etmiştir. Neticede Peygamber duası kabul edilmiş, onlar işledikleri büyük günahlar yüzünden tufanda boğulmuşlardır. Âhirette de cehenneme atılacaklardır. Dünyada onları boğulmaktan kimse kurtarmadığı gibi, âhirette de Allah’ın azabından kurtulmak için hiçbir yardımcı bulamayacaklardır. Onlara putları asistan olmadığı gibi, tepelerine azap indiğinde Mekke müşriklerine de putları takviye edemeyecektir.

Sonunda:

Nuh Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Nuh Suresi 22. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/nuh-suresi-22-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html