Nuh Suresi 24. ayeti ne anlatıyor? Nuh Suresi 24. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Nuh Suresi 24. Ayetinin Arapçası:

وَقَدْ اَضَلُّوا كَث۪يرًاۚ وَلَا تَزِدِ الظَّالِم۪ينَ اِلَّا ضَلَالًا

Nuh Suresi 24. Ayetinin Meali (Anlamı):

“Bu Nedenle böylece çoklarını şaşırtıp saptırdılar. Sen de o zâlimlerin şaşkınlığını artır ya Rabbi!”

Nuh Suresi 24. Ayetinin Tefsiri:

Nûh kavmi, Hz. Nûh’un davetine sırt çevirip kâfirlikleri, malları, çoluk çocukları dünyada sapıklıktan, helâke uğramaktan, âhirette de azaptan diğer bir şeylerini artırmayan büyüklerine ve zenginlerine uydular. Bu önderler Nûh (a.s.)’a karşı halkı kandırmak için öyle büyük tuzaklar kurdular, farklı alanlara yönlendirilmiş hilelere başvurdular. Misal devretmek gerekirse Nûh’a deli dediler. Ona uyanların, toplumun en akılsız ve normal insanları olduğunu söylediler. Eğer daveti reel olsaydı, ona zenginlerin, ileri gelenlerin inanması gerektiğini bahis etiler. Eğer peygamberse yanında meleklerin olması, hazinelerin bulunması, gaybı bilmesi, her türlü ihtiyaçtan uzaktan olması gerektiğini ileri sürdüler. (bk. Hûd 11/27, 31; Mü’minûn 23/24-25) Aynı Zamanda halkı o dönemin ünlü putlarına ibâdete özendirme edip, onlardan ayrılmamalarını kuvvetle ve hararetle nasihat ettiler. Burada o putların beş tanesinin ismi sayılmaktadır.

İbn Abbas (r.a.)’ın bildirdiğine göre bu put isimleri, gerçekte sâlih insanlara ait idi. Onlar öldükten sonra, iblis o kavme: “Görüşme yerlerinizin karşısına bunlar için anıtlar dikin ve onların adlarını verin!” diye telkinde bulundu. Önceleri bunlara tapan yoktu. Fakat onlar ölüp gittikten daha sonra, bu isimlerin sahipleri hakkındaki bilgiler de unutuldu ve halk müziği onlara tapmaya başladı. (Buhârî, Tefsir 71/1)

Nûh kavminin müptela olduğu şirk hastalığı bu sapmanın bir devamı idi. Böylece onlar iyice sapıtıp yoldan çıkınca, bundan böyle ıslahlarının olası olmadığını vahiy yoluyla öğrenen Hz. Nûh (bk. Hûd 11/36), onların tamamen sapıtıp helak olmaları için beddua etmiştir. Sonuç Olarak Peygamber duası kabul edilmiş, onlar işledikleri büyük günahlar yüzünden tufanda boğulmuşlardır. Âhirette de cehenneme atılacaklardır. Dünyada onları boğulmaktan kimse kurtarmadığı gibi, âhirette de Allah’ın azabından kurtulmak için hiçbir tezgâhtar bulamayacaklardır. Onlara putları tezgâhtar olmadığı gibi, tepelerine cefa indiğinde Mekke müşriklerine de putları yardım edemeyecektir.

Sonunda:

Nuh Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Nuh Suresi 24. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/nuh-suresi-24-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html