Nuh Suresi 5. ayeti ne anlatıyor? Nuh Suresi 5. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Nuh Suresi 5. Ayetinin Arapçası:

قَالَ رَبِّ اِنّ۪ي دَعَوْتُ قَوْم۪ي لَيْلًا وَنَهَارًاۙ

Nuh Suresi 5. Ayetinin Meali (Anlamı):

Nûh Rabbine şöyle niyâz etti: “Rabbim! Ben kavmimi gece gündüz imana çağırdım.”

Nuh Suresi 5. Ayetinin Tefsiri:

Tüm peygamberler, beyanat vazifelerini ifâ için çok büyük gayretler göstermişlerdir. Gece gündüz demeden çalışmışlardır. Nûh (a.s.) da büyük bir açık sözlülük ve gönüllülükle çalışıp çabalamış, kavmini uçurumdan kurtarmak için elinden gelen her şeyi yapmıştır. Davetini açıktan herkesin duyacağı şekilde bildiri etmiş, insanlarla gizlice görüşmüş, her yolu denemiştir. Başvurmadığı bir tedavi kalmamıştır. Lakin o ne değin gayret gösterdiyse, kavmi bütün tersine onun davetinden uzaklaştılar. Onu kabule yanaşmadılar.

Onların Hz. Nûh’un davetine olan nefretleri ve yüz çevirmelerinin şiddeti şu ifadelerle haber verilir:

Birincisi; parmaklarını kulaklarına tıkadılar: Normalde insan bir şeyi duymak istemeyince, bütün parmağını yok parmağının ucunu kulağının içine koyar. Bunlar ise Hz. Nûh’un davetini duymamak için parmak uçlarını yok, parmaklarının hepsini kulaklarını sokup onu en minik bir sesin bile giremeyeceği şekilde tamamen tıkadılar. Bu koşul onların duyduğu nefretin derecesini göstermektedir.

İkincisi; elbiselerine büründüler: Hz. Nûh’un sözünü dinlemek istemedikleri gibi, yüzünü de görmek istemiyorlardı. Yahut bunu, Nûh (a.s.) yanlarından geçerken onları tanımasın ve kendilerini dine çağırmasın diye yapıyorlardı. Nitekim Mekke kâfirleri de aynı küstahlığı Peygamberimiz (s.a.s.)’e aleyhinde sergiliyorlardı:

“Şu hâle bakın, onlar sırf içlerindekini Peygamber’den gizli tutmak için ast çizer, göğüslerini eğip bükerler. Uyarı edin! Onlar örtülerine büründükleri süre bile Allah onların gizlediklerini de açığa vurduklarını da bilir. Çünkü O, sînelerde gizli tutulan bütün gizlilikleri hakkiyle bilendir.” (Hûd 11/5)

Üçüncüsü; ısrar ettiler: Onlar, ayrıca kendi bâtıl yollarında yürümekte ısrar ettiler, ayrıca de hakiki daveti dinleyip kabul etmeme hususunda ısrar edip durdular.

Dördüncüsü; hakkı kabul etmemede büyüklendikçe büyüklendiler. “Senin peşinden gelenler toplumun en sıradan kimseleri iken, bizim sana inanmamızı nasıl beklersin?” dediler. (Şuarâ 26/111)

Bu kadar şiddetli düşmanlık ve nefrete karşın Nûh (a.s.)’ın dayanıklılık ve tahammülle tebliğe devam etmesi ne ulvî bir ahlâkî güzelliktir:

Nuh Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Nuh Suresi 5. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/nuh-suresi-5-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html