Hiddet kontolü nasıl sağlanır? “Yiğit dediğin, güreşte rakibini yenen kimse değildir; başlıca yiğit kızdığı süre öfkesini yenen adamdır.” hadisini nasıl anlamalıyız?

Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Yiğit dediğin, güreşte rakibini yenen kimse değildir; ana yiğit kızdığı vakit öfkesini yenen adamdır.” (Buhârî, Edeb 76; Müslim, Birr 107, 108)

Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

Kuvvetli olan bir kimse, kendinden kuvvetsiz birini kolaylıkla yenebilir. Hele güreş oyunlarını biliyorsa, rakibini zorlanmadan mağlûp edebilir. Ama nefsi alt etmek, güçle, şiddetle olacak iş değildir. Onun kendine has yolu yordamı vardır.

Öfkemize yenik düştüğümüz vakit konumuzun başındaki âyetler ile devamındaki hadisleri düşünmeliyiz. Allah Teâlâ’nın bizim üzerimizdeki güç ve kudretinin, öfkelendiğimiz adam üzerindeki bizim zor ve kudretimizden daha üstün olduğunu hatırlamalıyız. Şu Anda ben bu câhil ve kendini bilmez adamı affetmezsem, yarın kıyamet günü Allah Teâlâ’nın beni affetmesini nasıl umabilirim, demeliyiz.

öte taraftan şahlanmış bir suratın tabii halini nasıl yitirdiğini, dargın insan çehresinin nasıl çirkinleştiğini gözümüzün önüne getirmeliyiz. Buna karşılık uysal, bir kimsenin yüz güzelliğini ve mûnisliğini hayal etmeliyiz.

PEYGAMBER EFENDİMİZ’İN ÖFKE KONTROLÜNE YARDIMCI OLACAK 3 TAVSİYESİ

Kızmakta ne derece haklı olduğumuzu, kızdığımız kimsenin haklılık payı bulunup bulunmadığını her tarafta gözden geçirmeliyiz. Bunları hızla düşünürken Peygamber Efendimiz’in öğüt buyurduğu bazı fiilî yatıştırıcılara da başvurmalıyız:

Önce eûzü besmele çekerek öfkemizi körükleyip kabartan şeytandan Allah’a sığınmalıyız. Ayakta isek oturmalı, oturuyorsak yaslanmalı veya yere uzanmalıyız. Öfkemiz tekrar geçmemişse kalkıp soğuk su ile abdest almalıyız. Ateşi fakat suyun söndüreceğini unutmamalıyız.

Şunu da hiçbir süre unutmamalıyız ancak öfkesini yenenler, insanların kusurlarını bağışlayanlar Allah Teâlâ’nın kendilerinden hoşnut olduğu kimselerdir.

Hadisten Öğrendiklerimiz

Zinde adaleli edinmek dinimizce makbul sayılmıştır. Lakin öfkesini yenebilmek ondan da üstün kabul edilmiştir. Câhillere uymamak, onlara öfkelenmemek iyi Müslümanın en keskin özelliğidir.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

ÖFKEYİ DENETLEME ETMENİN YOLLARI NELERDİR?

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/ofke-kontrolu-ile-ilgili-hadis.html