Tavsiye verirken ölçülü olmanın önemi hakkında ayet.

Nasihat verirken ölçülü almak ile ilgili ayet-i kerimede şöyle buyrulur:

“Sen, Rabbin’in yoluna hikmetle ve güzel öğütle ziyafet et.” (Nahl sûresi, 125)

Bu âyet-i kerîme, insanları dine davet eden kimselerin, diğer bir ifadeyle İslâm tebliğcilerinin söylev ve üslûbunu belirlemektedir. Din güzellikten ibarettir. Dine gösteri eden kimselerin de tatlı dilli ve güler yüzlü olması gerekir. Zira beyanat görevi yapan kimseler insanların sadece aklına yok, bununla birlikte gönlüne hitab etmektedir. Gönle girmenin tek yolu, üslûp ve hitabe güzelliğidir. Tatlı bir dil ve güler bir yüz dek insanı yumuşatan ve kendini muhatabına sevdiren bir şey yoktur. Tebliğcinin görevi sadece izah etmek ve anlattıklarının iyi şeyler olduğu hususunda insanlara güvenlik öneri etmektir. Gerisi Allah’a kalmıştır.

HİKMETLE AĞIRLAMA EDİN

Tebliğcinin aynı zamanda “hikmet”le eğlence etmesi istenmektedir. Burada hikmet sözüyle kastedilen şey, doğru söz söyleyip yalancıktan ve başkalarını yanıltmaktan sakınmak, isabetli karar tahsis etmek, öğüt edilen hususların zahmetsizce benimsenmesine yarayacak deliller getirmektir.

Yukarıdaki âyet-i kerîmenin devamında “Onlarla mücadeleni en hoş bir usûl ile yap” buyurulduğuna göre, davetçinin, sayılan bu özelliklerin yanında, gerekmedikçe sert bir konuşma takınmaması, tartışmalarında kırıcı olmaması icab eder.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/ogut-verirken-olculu-olmak-ile-ilgili-ayet.html