Ölen kimse namına verilen sadakanın sevabı ona ulaşır mı, Peygamber (s.a.v.) Efendimiz bu konuda ne buyurmaktadır?

Âişe radıyallahu anhâ’dan söylenti edildiğine göre, Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’e bir adam:

- Annem birdenbire öldü. Böylece sanıyorum ki ola ki konuşabilseydi, sadaka verilmesini vasiyet ederdi. Acilen ben onun namına sadaka versem, sevabı ona ulaşır mı? diye sordu. Nebî sallallahu aleyhi ve sellem de:

- Evet” buyurdu. (Buhârî, Cenâiz 95, Vasâyâ 19; Müslim, Zekât 51. Keza bk. Ebû Dâvûd, Vasâyâ 15; Nesâî, Vasâyâ 7; İbni Mâce, Vasâyâ 8)

Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

Hz. Peygamber’e bu soruyu soran sahâbînin Sa’d İbni Ubâde olduğu kaydedilmektedir. Bu sözlerde, vasiyet etmeden aniden ölmenin sakıncalı olduğu kuşkusu sezilmektedir. Hz. Peygamber’e bu soruyu yönelten sahâbî, annesinin vasiyette bulunmamasına birden ölmesini sebep göstermekte, konuşmaya fırsat bulsaydı hayır hasenât yapılması için vasiyet edeceğinden büyük ölçüde belli olduğunu bildirmektedir. Hz.Peygamber, vasiyet yapmadan birdenbire ölmenin iyi olmadığını söylememiş ölü namına yapılacak iyiliğin sevabından ölen kimsenin istifade edeceğini bildirmiştir. Binaenaleyh vasiyetsiz bir ölümün garipsenecek, ayıplanacak ve hayıflanacak bir yönünün bulunmadığını da göstermiştir.

Şu bir gerçektir ki pat diye ölüm, tövbe, istiğfar ve vasiyyet gibi iyi işler yapmaya engel olduğu için o kadar istek edilmez. Hayra engel olma yönüyle hoş karşılanmaz. Yahut hayır hesenât yaparak yaşayan bir mü’min için bunun esef edilecek hiçbir yanı yoktur. Hatta birdenbire ölüm, “Mü’min için bir rahatlamadır.”

Ölmüşler namına yapılacak her türlü iyiliğin ve ibadetin sevabının onlara ulaştığı kabul edilmiştir. Hatta Hz. Peygamber’in, “Sizin hediyeye sevindiğiniz gibi ona sevinirler” buyurduğu nakledilmiştir.

Hadisten Öğrendiklerimiz

Ölüler için dua etmek, onlar namına hayır hasenât yerine getirmek sadaka vermek câizdir. Adlarına yapılan iyiliklerin sevabı ölülere ulaşır. Geçmişlerimizi hayırla anmak görevlerimizden biridir.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/olulerin-ardindan-verilen-sadakanin-sevabi-onlara-ulasir-mi.html