Peygamber Efendimiz (s.a.v) Müslümanlara neyi itimat olarak bıraktığını söylüyor? İslam'da sünnetin yeri ve önemi nedir?

Cenâb-ı Yargı buyuruyor:

“…Rasûl size ne verdiyse onu alın! Size neyi yasakladıysa ondan da kaçının ve Allâh’tan korkun! Çünkü Allâh’ın azâbı şiddetlidir.” (Haşr, 7)

Rasûlullah (iddia) efendimiz buyurdular:

"...Size öyle bir emânet bırakıyorum ki, ona sıkıca sarıldığınız müddetçe yolunuzu şaşırmazsınız. O emânet, Allah'ın Kitâbı ve Nebîsi'nin Sünnet'idir..." (Hâkim, I, 171/318)

BENİM GÖRÜŞÜME UYMAYIN!

İmâm-ı Şâfiî'nin  Allah Rasûlü’ne tam bir teslîmiyetle tâbî elde etmek husûsunda bambaşka bir hassâsiyeti vardı. Talebelerine, kendisinden fetvâ ve ilim alanlara defalarca şu uyarıda bulunmuştu:

“Benim görüşlerime aykırı olan ve Hazret-i Peygamber’den sahih olarak nakledilen bir hadis var ise; biliniz ki hadis benim görüşümden daha üstündür. Bu durumda benim görüşüme uymayın!”

Tekrar şöyle söylüyordu:

“Rasûlullâh’ın ve ashâbının yolunda olmayanı, havada uçar görsem yine doğruluğunu kabul etmem!”

İmâm-ı Şâfiî’ye bir zât;

“Şu hadisle amel ediyor musun?” diye sorunca büyük imam şu cevabı verdi:

“Allah Rasûlü’nden bir hadis duyacağım da onunla amel etmeyeceğim öyle mi! Beni kiliseden zünnarımla çıkarken mi gördün?” (Ebû Nuaym, Hilyetü’l-evliyâ, IX, 106)

Yine bir diğer gün, rivâyet ettiği bir hadis ile amel edip etmediğinin sorulması üzerine İmâm-ı Şâfiî titreyip sarsıldı ve ona;

“Be adam! Rasûlullah’tan hadis nakledip de gereğince hükmetmezsem bu yer beni taşır mı, bu gökyüzü beni aşağıda barındırır mı? Elbette onunla amel ediyorum! Onun her sünneti, benim için doyumsuz bir lezzettir, başım gözüm üstünedir!” diye cevap verdi. (Beyhakî, Menâkıbu’ş-Şâfiî, I, 475)

Kur'ân-ı Kerîm ve Sünnet-i Seniyye, Allah ve Rasûlü'nün bizlere tevdî buyurduğu en büyük mukaddes emânetlerdir.

İmâm-ı Rabbânî Hazretleri ne güzel buyurur:

"Peygamber Efendimiz'in sünnetine tâbî olma niyetine nâil olan kimse ne değin bahtiyardır. Bugün O'nun dîninin hak olduğuna inanarak yapılan ufak bir meslek bile büyük işler mesâbesinde kabûl edilir..."

Rabbimiz, biz kullarını Habîb-i Ekrem'inin sünnetine lâyıkıyla ittibâ eden bahtiyarlar zümresine ilhâk eylesin! Amin!

Peygamber Efendimizin Sünneti Kurtarıcıdır

İSLAM'I ANLAYIP YAŞAMAK İÇİN SÜNNETE LÜZUM VAR MI KURAN YETER Mİ?

Modernistlerin Sünnet ve Hadis Üzerindeki Asılsız İddeaları

Modernistlerin Sünnet ve Hadis Üzerindeki Yalan Yanlış İddiaları - 2

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/ona-simsiki-sarildiginiz-muddetce-yolunuzu-sasirmazsiniz.html