Kur’an-ı Kerim’i en güzel okuyan kişi kimdir? Peygamber (s.a.s.) Efendimiz Kur’an’ı nasıl okurdu?

Berâ İbni Âzib radıyallahu anhümâ şöyle dedi:

Nebî sallallahu aleyhi ve sellem’i yatsı namazında “Ve’t-tîni ve’z-zeytûni” sûresini okurken dinledim. Ondan daha güzel sesli bir kimse işitmedim. (Buhârî, Ezân 102; Müslim, Salât 177. Ayrıca bk. İbni Mâce, İkâmet 10)

Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

Hadisin bir takım rivayetlerinde, Berâ İbni Âzib’in bu namazı Resûl-i Ekrem Efendimiz ile bir sefer sırasında kıldığı belirtilmekte ve bu sebeple kısa sûre okuduğu anlaşılmaktadır. Çünkü Peygamberimiz’in seferde olmadığı vakit yatsı namazlarında orta uzunluktaki Şemş, İnşikâk ve Leyl gibi sûreleri okuduğu rivayet edilmiştir. Hatta bu örneklerden hareketle, mecburi bir sebep olmadıkça yatsı namazında orta uzunluktaki sûreleri okumanın sünnet olduğu kabul edilir. Çünkü yatsı, istirahat ve uyku zamanına rastlayan bir namazdır. Özellikle yaz gecelerinde uzun sûreler okunmasına cemaatin, özellikle iş zorlama sahiplerinin tahammülleri yoktur.

KUR’LAHZA’I EN GÜZEL OKUYAN KİŞİ

Kur’an kendisine indirilen Hz.Peygamber hiç kuşkusuz onu en güzel okuyan idi. Kur’lahza’ın bugün bilinen okunuş şekillerini sahâbîler Efendimiz’den öğrendiler. Bugün tanıdık kıraatlerin her biri, sahâbîlerden işitilip öğrenildi. Sonraki müslüman nesiller, Kur’an’ın günümüzde de tanıdık kıraatlerini kendilerinden önceki kutlu nesiller gibi benzer hassasiyetle korudular ve bunu Kur’an ilimlerinden biri haline getirdiler.

Peygamberimiz’in sesinin son derece güzel olduğu sahâbîlerden gelen pek fazla rivayetten anlaşılmaktadır. Enes İbni Mâlik’in rivayet ettiği şu hadis çok uyarı çekicidir: “Allah her peygamberi hoş sesli ve hoş yüzlü olarak göndermiştir. Lakin sizin peygamberiniz onların yüzü en güzel ve sesi en güzel olanıdır.” (Zebîdî, İthâfü’s-sâde, VI, 470)

Hadisten Öğrendiklerimiz

Hz.Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’in sesi çok güzeldi. Bu, Cenâb-ı Hakk’ın onu her yönüyle mükemmel yarattığını göstermektedir. Peygamberimiz, kıldırdığı farz namazlarda, hâle ve şarta yerinde uzunlukta Kur’lahza okurdu.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

İslam ve İhsan

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/ondan-daha-guzel-sesli-bir-kimse-isitmedim-hadisi.html