“Onlar Allah’a söz verdikten daha sonra verdikleri sözü bozarlar, Allah’ın gözetilmesini emrettiği kimselerle ilgiyi keserler ve yeryüzünde bozgunculuk yaparlar. İşte onlar lânete uğramışlardır; cehennem de onlar içindir” ayetini nasıl anlamalıyız?

Kur’lahza-ı Kerim’de şöyle buyrulur:

“Onlar Allah’a söz verdikten sonradan verdikleri sözü bozarlar, Allah’ın gözetilmesini emrettiği kimselerle ilgiyi keserler ve yeryüzünde bozgunculuk yaparlar. İşte onlar lânete uğramışlardır; cehennem de onlar içindir.” (Rad sûresi, 25)

Allah Teâlâ insanları daha dünyaya getirmeden önce kendilerinden bir söz almıştı. Bu sözleşmeye kadar O’nu rableri kabul edecekler ve ona asla aleyhinde gelmeyeceklerdi. Lakin insanların bir kısmı sözlerinde durmayıp vefasızlık ettiler. Verdiği sözden sözünden dönmek, akraba ile ilgiyi kesmek ve yeryüzünde fesat hariç tutmak münafıklara özgü davranışlardır.

Âyet-i kerîmenin konumuzla ilgili yanı şudur: Akrabalık haklarını gözetmeyi bana kalırsa Allah Teâlâ emrettiği için bir mü’min akrabasıyla ilgisini kesemez. Onları ihmâl edip unutamaz. Kendilerine asla fenalık yapamaz. Böylesi vefasızlık ancak münafıklardan beklenir.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/onlar-lanete-ugramislardir-cehennem-de-onlar-icindir-ayeti.html