Ölü için dua edilir mi? “Onların ardındaki gelenler şöyle dua ederler...” ayetini nasıl anlamalıyız?

Ölü için dua etmek ile ilgili Kur’lahza’da şöyle buyrulmaktadır:

“Onların gerisinde gelenler şöyle dua ederler: Rabbimiz! Bizi ve bizden önce gelip geçmiş mü’min kardeşlerimizi bağışla.” (Haşr sûresi, 10)

İslâm uğrunda büyük fedakârlıklara katlanmış olan muhâcirler ile, onları barındırmak için bütün imkânlarını seferber eden Medineli Müslümanların yani ensâr-ı kirâmın üstün vasıflarını anlatan âyetlerden daha sonra gelen bu âyet, Müslümanların daha önce yaşamış kardeşlerine karşın duygu ve düşüncelerini ortaya koyuyor. Sadece duygularını değil, bununla beraber onların yaptığı duayı da bize öğretiyor. Bu Nedenle ümmet-i Muhammed’in her neslinin, önce ashâb–ı kirâm için sonradan da kendisinden önce gelmiş geçmiş diğerleri için yapması gereken meslek ortaya çıkmış oluyor. Âyetin bütün meâli şöyledir: “Onların ardındaki gelenler şöyle dua ederler: Rabbimiz! Bizi ve bizden önce gelip geçmiş mü’min kardeşlerimizi bağışla; kalblerimizde, iman edenlere karşısında hiçbir kin bırakma! Rabbimiz! Hiç Kuşkusuz sen çok şefkatli, fazla merhametlisin.

Geçmiş nesilleri hayırla kutlamak ve özellikle ashâb-ı kirâma dil uzatmamak, onlara dua etmek Müslümanların en belirgin vasıflarındandır. başkaca yapılacak bir hareket, ümmet yapısının bozulduğunun işaretidir.

Bizden önce âhirete intikal eden herkes için yapılacak şey; dua edip onların bağışlanmasını istemek, onlara karşı kin ve nefret edilen şey duymamaktır.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/onlarin-arkasindan-gelenler-soyle-dua-ederler-ayeti.html