Oruca nasıl niyet edilir? Tüm ibadetlerde olduğu gibi ibadetin temel şartı niyet etmektir. Oruç çeşitlerinden hangi oruç tutulursa tutulsun niyet edilmesi gerekir. Niyet etmeden gün içerisinde hiçbir şey yenmemesi durumunda yanı orucun niyet dışındaki tüm şartlarının yerine getirildiği durumlarda bile oruç niyet edilmediği taktirde sahih olmaz. Oruca niyet edilirken dil ile söylemeden kalben yapılan niyet de geçerli olmaktadır. Kalben niyet edilirken dille tasdik etmek menduptur.

Oruca nasıl niyet edilir? “ Niyet ettim Allah (c.c.) rızası için bugünkü Ramazan orucunu tutmaya “ şeklinde yapılan niyet en efdal olan niyettir. Herhangi bir oruç içinniyet ederken gün belirlemeden yani “Bugünkü orucu tutmaya” derken bugün kelimesini kullanmadan edilen niyetlerde caizdir. Ramazan ayı içerisinde farz olan Ramazan orucu dışında hiçbir oruca niyet edilmez. Çünkü farz orucun zamanında başka oruç tutulmaz. İslam alimlerinin görüşlerine göre Ramazan ayının 30 günlük orucuna bir seferde niyet edilmez. Her oruç için ayrı niyet edilmelidir.



Orucun Çeşitlerine Göre Niyet Nasıl Yapılır?
  • Nafile oruç: Niyet ettim Allah (c.c.) rızası için nafile oruç tutmaya.
  • Kaza orucu: Niyet ettim Allah (c.c.) rızası için en son kazaya kalan Ramazan orucunun kazasını tutmaya.
  • Kefaret orucu: Niyet ettim Allah (c.c.) rızası için kefaret orucumu tutmaya.
  • Adak orucu: Niyet ettim Allah (c.c.) rızası için üzerime almış olduğum adak orucumu tutmaya.
Oruca Ne Zaman Niyet Edilir?

Akşam güneş battıktan sonra başlayıp orucun tutulacağı gün zeval vaktine kadar niyet edilebilen oruçlar:
  • Ramazan oruçları
  • Nafile oruçlar
  • Adak oruçları
Bu oruçlara zeval vaktine kadar niyet edilir fakat zeval vaktine kadar orucu bozan durumlardan kaçınılmış olması zorunluluğu vardır. İmsaktan sonra oruçluymuş gibi orucu bozacak durumlardan kaçınılırsa zeval vaktine kadar niyet etmek caiz olur.
İmsak vakti girmeden önce niyet edilmesi gereken oruçlar:
  • Kaza oruçları
  • Kefaret oruçları
  • Nafile oruca başlandıktan sonra bozulan oruçlar da bu gruba girer.
Oruca niyet etmenin en efdal olan zamanı imsak vaktinden hemen öncedir. Çünkü sahura kalkıp sahur sevabı aldıktan sonra sabah namazını bekleyerek son anda oruca niyetlenip ardından sabah namazını kılmak en doğru davranıştır. Fakat sahura kalkamama ihtimali varsa akşam namazından sonra herhangi bir saatte oruç için niyet edilmesinde bir sakınca yoktur.
Oruca Niyet Ettikten Sonra Orucu Bozarsak Ne Olur?
Bir kişi akşam saatlerinde ertesi gün oruç tutmak için niyet etse ve imsak vaktinden önce niyetinden dönse oruç tutmasına gerek yoktur.
Bir kadın hayız halindeyken sabaha karşı hayız halinin geçeceğini düşünerek akşamdan niyet etse ve sabaha karşı hayız hali son bulsa niyeti sahihtir ve oruç tutması gerekir.