Oruçluyken gusül olmak orucu bozar mı? Oruçluyken gusul abdesti alırken nelere uyarı etmeli? Oruçlu iken banyo yapılır mı?

Ramazan ayında gusül (zirve abdesti) alırken dikkat edilmesi gerekenler.

Oruçluyken Cünüp Almak Orucu Bozar mı?

Uykuda ihtilam almak yani cünüp olamak orucu bozmaz. Oysa bir zaman namazı kaçıracak değin cünüb durmak caiz değildir. Bu bakımdan oruçlu iken de gusül abdesti alınmalıdır. Ancak ağıza su verince gargara yapılmaz. Sadece ağıza suyu alıp boşaltımak yeterlidir.

Oruçlu Bir Kimsenin Guslederken Ağza ve Burna Su Vermesinin Ölçüsü Nedir?

Guslederken ağza ve burna su vermek farzdır. Ağza bahşedilen suyu boğaza kadar ulaştırıp çalkalamak ve burna verilen suyu da ayrıntılarıyla çekmek sünnettir. Bu hüküm oruçlu olmayan kimseler içindir. Oruçlu olanların, boğaza veya genze su kaçma ihtimali olduğu için böyle yapmaları yerinde olmaz. Onlar gusülde ağza ve burna su verirken abartı etmeyip abdestte yaptıkları gibi yaparlar. (İbn Âbidîn, Reddü’l-Muhtâr, I, 237, 291)

Banyo Yapmak Orucu Bozar mı?

Banyo Yapmak, yıkanmak,  duş edinmek, yüzmek orucu bozmaz. Ama ağza kontrolsüz su kaçırmamak ve yutmamak şartıyla. Rivayetlere kadar Peygamber Efendimiz  -sallâllâhu aleyhi ve sellem- oruçluyken gusül almış, yıkanmıştır.

Ağız çalkalamak, orucu bozmaz. Ağıza alınan su yutulursa oruç bozulur. Oruçlunun ağız ve burun temizliği yaparken dikkat edeceği husus, içeriye su kaçırmamasıdır. İçeriye su kaçmayacak şekilde ağzına ve burnuna su vermelidir. Kusur ile boğaza su kaçarsa oruç bozulur kaza gerekir, kefaret gerekmez.

ORUÇLUYKEN GUSÜL ABDESTİ ALINIR MI? VİDEO

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/orucluyken-gusul-abdesti-alinir-mi-gusul-alirken-nelere-dikkat-etmeliyiz.html