Osman Nuri Topbaş Hocaefendi, bireysel web sitesinde yayınladığı yazıda Müslümanlara, Miladi yılbaşı ile ilgili manâlı ikazlarda bulundu.

Osman Nuri Topbaş Hocaefendi, bireysel web sitesi osmannuritopbas.com üzerinden Miladi yılbaşına dair kayda değer ikazlarda bulundu. osmannuritopbas.com’da yayınlanan yazıda şu ikazlara yer verildi.

KİM BİR KAVME BENZEMEYE ÇALIŞIRSA, O DA ONLARDANDIR

Muhterem Kardeşlerimiz!

Yüce dînimiz bizlerden;

–Dalâlette bulunanlardan uzaktan durmamızı,

–Onların örf, âdet, giyim-kuşam ve hayat tarzlarına özenmeyip İslâm şahsiyet ve karakterini vakar ile temsil etmemizi ister.

Nitekim hadîs-i şerîfte:

“Kim bir kavme benzemeye çalışırsa, o da onlardandır.” buyrulmaktadır. (Ebû Dâvud, Libâs, 4/4031)

Tabiî oysa gayrimüslimlere benzemenin de îtikad ve şahsiyeti alâkadar eden ve etmeyen noktalarına dikkat etmek gerekir. Meselâ gayrimüslimlerin îcâd ettiği yardımcı bir makineyi câhilâne bir görünüm açısıyla, “gâvur îcâdıdır” diye kullanmamak, onlara benzememe hususunda ifrata kaçmak olur. Nitekim Peygamber Efendimiz sallâllâhu aleyhi ve sellem de, Mescid’i parlatmak için Şam’dan getirilen lambalara hüsn-i kabul göstermiştir. (Bkz. İbn-i Hacer, el-İsâbe, I, 184)

Meselâ Rasûlullah Efendimiz diğer bir hadîs-i şerîflerinde:

“Müşriklerin ateşiyle aydınlanmayın!” buyurmuşlardır. (Nesâî, Ziynet, 51; Ahmed, III, 99)

Bu ise; onların hukukuna riâyet etmekle birlikte, “Onların yakınında oturmayın, onlarla fazla içli-dışlı olmayın, mesafenizi koruyun, onların tesir dairesi içinde bulunmayın!” demektir.

Hâl böyle iken Hristiyan âleminin mukaddes saydığı yılbaşını kutlamak, İslâm karakter ve karakterine aykırıdır. Zira yegâne adalet dîn olan İslâm mükemmeldir. Mükemmelin ise bundan böyle hükmü tekrar ve tahrife uğramış bir dinden alacağı hiçbir şey yoktur.

Keza hiçbir mukaddes gün, nefsânî eğlencelerle, haramlarla, şeytânî çılgınlıklarla idrâk ve ihyâ edilemez. Yalnızca bu hakîkat bile yeni yıl kutlamanın, ne kadar bâtıl bir âdet olduğunu ifadeye kâfîdir.

Diğer Taraftan Kudüslü Ortodoks Patrik Ataullah Hanna bile, Hazret-i Îsâʼnın doğduğu topraklardaki İsrail işkence ve vahşetlerinin devam ettiği bu günlerde, Hazret-i Îsâʼnın doğum günü kabul edilen Noelʼi kutlamak yerine, işgal gerçeğiyle yüzleşmeye ve İsrail zulmünü sona erdirmek için çalışmaya çağırırken, şuurlu bir Müslümanın yılbaşı kutlaması düşünülemez.

Velhâsıl her Müslüman; hayatının her safhasında, İslâm karakter, şahsiyet ve vakarına yaraşır bir duruş sergileyip gayrimüslimlerin âdetlerinden uzak durmakla mükelleftir.

Cenâb-ı Adalet İslâm şahsiyet ve karakterini yaşayışımızla temsilcilik edebilmeyi, bizlere ve nesillerimize nasîb eylesin. Âmîn.”

Osman Nuri Topbaş

YILBAŞINI KUTLAMAK, İSLÂM ŞAHSİYET VE KARAKTERİNE AYKIRIDIR

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/osman-nuri-topbas-hocaefendiden-yilbasi-ile-ilgili-onemli-ikazlar.html