Osmanlı Devleti’ne karşısında İngiliz saflarında savaşmak istemeyerek ayaklanan Hint Müslümanlardan oluşan askerler, tarihe geçen bir isyanı başlattı.

Birinci Dünya Savaşı’nın ortasında, 15 Şubat 1915’te Singapur’ta konuşlanmış olan Hint Ordusu’na bağlı 5. Hafif Piyade’nin sağ kanadı Rajput, ayaklanma ederek 40’tan fazla İngiliz subayını öldürdü.

İsyan başlangıçta 5. Hafif Piyade İsyanı olarak anılırdı, ama daha sonra Singapur İsyanı veya Sepoy İsyanı olarak bilinir ışık halkası geldi. Yorkshire Hafif Piyadeleri’nin yerini elde etmek üzere bölgeye gönderilen alay, Rajput ve Pathan nüfuslarına mensup Müslümanlardan oluşmaktaydı.

HALİFE’NİN ÇAĞRISI

Birinci Dünya Savaşı resmen başlamıştı ve Osmanlı İmparatorluğu, Alman müttefiklerinin yanına savaşa girmişti.

Sultan 5. Mehmet, dünyadaki bütün Müslümanları İngiliz İmparatorluğu ve müttefiklerine aleyhinde silahlanmaya çağırdı.

5. HAFİF PİYADE

5. Hafif Piyade, Hint Ordusunda 1803 yılına dayanan köklü bir alaydı ve iyi bir askeri sicile sahipti. Ilk Olarak 2. Tabu, 21. Bengal Yerli Piyade olarak biliniyordu ve 1843’te 43. Bengal Yerli (Hafif) Piyade olarak her yerde adlandırıldı

Alay, Arakan, Afganistan ve Kandahar 1842, Gunze 1942, Kabil ve Moodke, Forezeshah ve Sobroan 1857 dahil olmak üzere dağıtılmış savaş onurunun sahibiydi. Ayrıca 1879-90 İkinci Afgan Savaşı’nda ve Üçüncü Afgan Savaşı’nda da savaştı.

Birinci Dünya Savaşı’ndan derhal önce, alay Hindistan’da garnizon görevlerinde kullanıldı.

SİNGAPUR’A GİDİŞ

10 Ekim 1914’te 5. Hafif Piyade, Nowgong’da konuşlandırıldı ve Fransa’ya sipariş edilen King’s Own Yorkshire Hafif Piyade’nin yerini elde etmek üzere Singapur’a gönderildi

Hindistan’dan ayrılmadan önce bile 5. Hafif Piyade, güçsüz üst seviye liderlikten ve İngiliz subayları aralarında anlaşmazlıktan muzdaripti.

MÜSLÜMANLARLA SAVAŞ OLACAĞINI ÖĞRENDİLER

27 Ocak 1915’te Albay Martin, 5. Hafif Piyade’nin başka bir Hint alayının yerini alarak daha pozitif garnizon görevi için Hong Kong’a transfer edileceğini duyurdu. Fakat sepoylar aralarında, Müslüman dindaşlarına karşı savaşmak için Avrupa’ya veya Türkiye’ye gönderilebilecekleri söylentileri dolaştı.

Şubat1915’te Nil’de Hong Kong’a gitmek için son dikte geldiğinde, onlar ve sepoylar arasındaki diğer elebaşları ayaklanma etme zamanının geldiğine karar verdiler. 15 Şubat sabahı 5. Hafif Piyade’yi yaratıcı sekiz bölükten dört Rajput bölüğü ayaklanma etti.

800 Müslüman Hint, Osmanlı’ya karşı savaşmamak için çıkarılan isyanda 40 İngiliz muhafızı, üç Johore askerini ve bir Almanı öldürdü. Çin Yeni Yılı’nın ortası olduğu için, Çin Gönüllüleri Birliği’nin birçok izinliydi ve Singapur’u isyana aleyhinde hemen hemen savunmasız bıraktı.

JAPONYA, İNGİLTERE VE RUSYA İSYANI BASTIRDI

İki gün sonra ilk savaş gemileri İngilizlerin takviye çağrıları sonrası bölgeye vardı. İsyan eden Müslüman askerler çetin bir savaş ortaya koydular oysa açık bir şekilde sayıları epeyce azdı. Birçoğu bu savaşta yaşamını yitirdi, bir kısmı sağ olarak yakalandı ve kalanlarsa ormanın içerisinde izlerini kaybettirdi. Şubat ayının 22’sinde, daha sonra Singapur ayaklanması olarak da anılacak olan isyan sona ermişti.  İngiliz güçlerin yanı sıra Japon ve Rus askeri güçleri de Müslüman isyancıların girişimini bastırmakta önemli rol oynamıştı.

Kurulan mahkemede Müslüman askerlerden 73’üne hapis cezası verildi.

CANLARINI HİÇ DÜŞÜNMEDEN FEDA ETTİLER

47’si ise binlerce kişinin gözleri önünde idam mangası tarafından kurşuna dizilerek öldürüldü. Sonunda vefat ya da hapis olduğunu bilmelerine rağmen Müslüman Hintler, kendileri gibi Müslüman olan Osmanlı’ya karşı İngilizlerin emri aşağı savaşmamak için hayatlarını feda etti.

Birinci Dünya Savaşı’nda İngiliz İmparatorluğu tarafından Osmanlı’ya aleyhinde sürdürülen savaşlarda yaklaşık 1.3 milyon Hintli askerin cepheye sürüldüğü varsayım ediliyor. Bunların aralarında bulunan Müslümanlar çoğu bölgede isyan etmiş ve Singapur’daki isyancıların akıbeti ile karşılaşmışlardı.

Kaynak: HABER7, MEPANEWS

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/osmanliya-karsi-savasmak-istemeyen-askerler-kursuna-dizildi.html