Otopsi yapılması caiz midir? İslam’da otopsi yapmanın hükmü.

İslam’da ilke olarak ölü ya da diri kimselerden alınan parça ve organlardan faydalanılması, insanın haysiyet ve kerametine aykırı olduğu için caiz görülmemiştir (Kâsânî, Bedâi‘, V, 125; İbn Kudâme, el-Muğni, I, 107; İbn Nüceym, el-Bahr, VI, 88). Ama zaruret durumunda ve zaruretin miktarınca bu hüküm değişebilmektedir. (Mecelle, md. 21-22)

İslam âlimleri, karnında canlı halde yer alan çocuğun kurtarılması için ölü annenin karnının yarılmasına, hastalıkların teşhis ve tedavisi nedeniyle yakınlarının rızası alınmak suretiyle ölüler üzerinde araştırma yapılmasına cevaz vermişlerdir (Şâfiî, el-Ümm, VI, 165; İbn Kudâme, el-Muğnî, VIII, 356; Nevevî, el-Mecmû’, III, 138; el-Fetâva’l-Hindiyye, V, 360).

Benzer şekilde ölüm sebebinin ya da faillerinin ortaya çıkarılması amacıyla yetkili makamlarca otopsi yapılmasında dinen bir sakınca yoktur. Fakat beden üzerindeki araştırmalar sırasında veya çalışmalar bittikten daha sonra insana olan saygının devamına özen gösterilmeli ve cenazenin yıkanması, kefenlenmesi, namazının kılınması ve defnedilmesi gibi dinî görevler de yerine getirilmelidir.

Kaynak: Diyanet

İslam ve İhsan

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/otopsi-caiz-midir.html