Hadisi şerifi nasıl anlamalı ve amel etmeliyiz? Hadisi şeriften çıkarmamız gereken dersler nelerdir?

Abdullah İbni Ömer radıyallahu anhümâ şöyle dedi:

Nebî sallallahu aleyhi ve sellem binekle veya yayalara ait olarak Kubâ Mescidi’ni ziyâret eder ve orada iki rek’beygir namaz kılardı.

(Buhârî, es-Salât fî mescidi Mekke ve’l-Medîne 4; Müslim, Hac 516)

Bir rivayette (Buhârî, es-Salât fî mescidi Mekke ve’l-Medîne 3; Müslim, Hac 521) Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem her cumartesi günü binekle veya olarak Mescid-i Kubâ’ya giderdi. Abdullah İbni Ömer de böyle yapardı, denilmektedir.

Hadisi Şerifi Nasıl Anlamalıyız?

Kutsal yer ve makamları ziyâret etmenin dinen yerinde ve hatta zorunlu olduğunu bildiren bu hadîs-i şerîf, konu başlığındaki  “erdemli yer ve makamları ziyâret” faslı ile ilgilidir.

Kubâ ve Kubâ Mescidi, Medine’de oluşan İslâm toplumunun daha birincil günden beri bildikleri bir yerdir. O günlerde Medîne’ye üç eksen değin bir uzaklıkta bulunan Kubâ bugün şehrin içinde bir mahalle olmuştur. Hz. Peygamber’in oraya zaman zaman  olarak gitmesi, Kubâ’nın Mescid-i Nebevî’ye yakınlığını gösterir. Efendimiz’in özellikle cumartesi günleri Kubâ’yı ziyâret edip orada iki rek’at tahiyyetü’l-mescid veya  nâfile namaz kılması, hiç kuşkusuz oraya verdiği önemi gösterir. Nitekim Kubâ Mescidi’nde kılınacak iki rek’beygir namazın bir umre yerine geçeceğine dair rivâyetler kaynaklarımızda yer almaktadır (bk.Tirmizî, Salât 125). Sa’d İbni Ebû Vakkas da ,“Kubâ Mescidinde kılacağım iki rek’beygir namaz benim için, Mescid-i Aksa’ya iki kez gidip gelmekten daha sevimlidir. Kubâ’daki fazileti halk müziği bilselerdi, fazla uzaklardan da olsa oraya bineklerle ulaşmaya çalışırlardı” demiştir.

Hadisin râvisi olarak Abdullah İbni Ömer’in Hz. Peygamber’den gördüğü şekilde amel etmesi, onun sünneti yaşamaya gösterdiği titizlik ve hassasiyetin bir sonucudur.

Hadisten Çıkarmamız Gereken Dersler Nelerdir? Erdemli yerleri ziyâret etmek sünnettir. Kubâ mescidini cumartesi günleri ziyaret edip orada iki rek’at namaz kılmak sünnettir. Ashâb-ı kirâm, sebep ve hikmetini kestiremeseler bile Hz. Peygamber’den gördüklerini yapmakta tereddüt etmezlerdi.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/peygamber-efendimizin-kuba-mescidini-ziyareti-ile-ilgili-hadisler.html