Tevbe istiğfar ile ilgili hadisler var mıdır? Peygamber Efendimizin yaptığı söylenti edilen tevbe istiğfar duaları.

Fahr-i Kâinât -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz şöyle buyurur:

“Ey ahali! Allâh’a tevbe edip O’ndan bağışlama dileyiniz. Zîrâ ben O’na günde yüz kez tevbe ederim.” (Müslim, Zikir, 42)

Allah Resûlü’nün, gelmiş ve geçmiş bütün günahları affedildiği hâlde, devamlı tevbe ve istiğfarda bulunması, Allah Teâlâ’nın bahşettiği nîmetlere bir şükür olduğu dek ümmetine de üstün bir nezaket dersidir.

Kulun en önemli vazîfesinin, her lahza Allâh’ı zikretmek ve O’na ibâdette bulunmak olduğunu haberdar olan Nebiyy-i Ekrem Efendimiz, daha fazla ibâdet etmesi gerektiğini düşünerek her fırsatta tevbe ve istiğfâra sarılırdı. O, aynı zamanda ümmeti nâmına da tevbe ve istiğfâr ederdi.

PEYGAMBERİMİZİN TEVBE İSTİĞFAR DUALARI

İbn-i Ömer -radıyallâhu anhümâ- şöyle der:

“Biz, Resûlullâh’ın -sallâllâhu aleyhi ve sellem- bir mecliste yüz defa:

«Allâh’ım! Beni bağışla ve tevbemi kabul buyur! Çünkü Sen tevbeleri çok kabûl eden ve fazla acınacak şey edensin.» dediğini sayardık.” (Ebû Dâvûd, Vitir, 26/1516; Tirmizî, Deavât, 38/3434)

Resûlullâh Efendimiz’in yapmış olduğu tevbe ve istiğfarlar, kendisinin bir hatâsından dolayı yok Allah Teâlâ’ya daha çok yakınlık kesbetmek ve O’nun rızâsını galip gelmek içindir. Efendimiz, her lahza mânevî terakkî içinde bulunduğundan, dâimâ bir önceki hâl ve makâmı için istiğfâr etmiştir.

Allah Resûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem- son zamanlarında:

“Ben Allâh’ı ulûhiyet makâmına yakışmayan sıfatlardan tenzîh eder ve O’na hamd ederim. Allah’tan beni affetmesini diler ve O’na tevbe ederim.” sözlerini sıkça söyler olmuştu. Hazret-i Âişe vâlidemiz:

“–Yâ Resûlâllah! «Sübhânallâhi ve bi-hamdihî estağfirullâhe ve etûbü ileyh» sözlerini pek sık söylediğinizi görüyorum, bunun sebebi nedir?” diye sordu.

Peygamber Efendimiz:

“–Rabbim bana ümmetim içinde bir alâmet göreceğimi bildirdi. Onu gördüğümden bu yana bu tesbîhi çok söylerim. Ben o alâmeti, Mekke’nin fethine işâret eden, «Allâh’ın yardımı ulaşıp fetih gerçekleşince ve insanların grup grup Allâh’ın dinine girdiklerini gördüğünde Rabbini hamd ile tesbîh et ve O’ndan mağfiret dile! Çünkü Allâh tevbeleri fazla çok kabûl edendir.” meâlindeki Nasr sûresinde gördüm.” buyurdu. (Müslim, Salât, 220)

SEYYİDÜL İSTİĞFAR DUASI

Allah Resûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ümmetine bambaşka istiğfar şekilleri de tâlim buyurmuştur. Bunların en mühimi, “Seyyidü’l-İstiğfâr”dır ancak, bunu Efendimiz -aleyhissalâtü vesselâm- bir hadîs-i şerîflerinde şöyle beyân etmiştir:

“İstiğfârın en üstünü kulun şöyle demesidir:

Seyyidül İstiğfar Duası Arapça:

Seyyidül İstiğfar Duası Türkçe Okunuşu: “Allahümme ente Rabbî lâ ilâhe illâ ente halaktenî ve ene abdüke ve ene âlâ ahdike ve va’dike mesteta’tü eûzü bike min şerri mâ sana’tü ebûu leke bi-ni’metike aleyye ve ebûu bi-zenbî fağfir lî feinnehû lâ yağfirü’z-zünûbe illâ ente.”

Seyyidül İstiğfar Duası Anlamı: «Allâh’ım! Sen benim Rabbimsin. Sen’den başka ibâdete lâyık ilâh yoktur. Beni Sen yarattın. Ben Sen’in kulunum. Ezelde Sana verdiğim sözümde ve vaadimde hâlâ gücüm yettiğince durmaktayım. İşlediğim kusurların şerrinden Sana sığınırım. Bana lûtfettiğin nîmetleri ulu huzûrunda minnetle anar, günâhımı îtirâf ederim. Beni affet, değişkenlik yok fakat günahları Sen’den diğer affedecek yoktur.»

Resûl-i Ekrem Efendimiz sözlerine devamla şöyle buyurur:

“Her kim, bu Seyyidü’l-İstiğfârı sevâbına ve fazîletine tüm kalbiyle inanarak gündüz okur da o gün akşam olmadan ölürse cennetlik olur. Tekrar her kim, sevâbına ve fazîletine gönülden inanarak gece okur da sabahleyin olmadan ölürse Cennetlik olur.” (Buhârî, Deavât, 2, 16; Ebû Dâvûd, Edeb, 100-101)

Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Faziletler Medeniyeti 1, Erkam Yayınları

PEYGAMBER EFENDİMİZİN YAPTIĞI PIŞMANLIK DUASI

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/peygamber-efendimizin-tevbe-istigfar-duasi.html