Peygamber (s.a.s.) Efendimiz sabah namazının sünnetinde hangi sureleri okurdu? Sabahleyin namazının sünnetinde okunan sureler ile ilgili hadisler.

İbni Abbas radıyallahu anhümâ’dan rivayet edildiğine tarafından Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem sabahtan namazının iki rekat sünnetini kılarken birinci rekatta, Bakara sûresindeki “Biz Allah’a ve bize indirilen Kur’lahza’a...inandık” anlamındaki âyeti, ikinci rekatta da “Biz Allah’a inandık; şâhid ol ama biz Müslümanlarız” anlamındaki âyeti okurdu. (Müslim, Müsâfirîn 99. Hem bk. Ebû Dâvûd, Tatavvu 3; Nesâî, İftitah 38)

Öteki bir rivayete kadar ise ikinci rekatta Âl-i İmrân sûresindeki “Söyle onlara: Ey kendilerine kitap verilenler! Gelin, aramızda iki taraflı olan bir sözcük etrafında toplanalım” âyetini okurdu. (Müslim, Müsâfirîn 100)

Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine tarafından Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem sabahtan namazının iki rekat sünnetinde Kâfirûn ve İhlâs sûrelerini okurdu. (Müslim, Müsâfirîn 98. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Tatavvu 3; Nesâî, İftitah 39; İbni Mâce, İkâmet 102)

İbni Ömer radıyallahu anhümâ şöyle dedi:

Bir ay baştan başa Peygamber aleyhisselâm’ın namazına dikkat ettim, sabahtan namazının sünnetinde Kâfirûn ve İhlâs sûrelerini okurdu. (Tirmizî, Mevâkît 191. Keza bk. Nesâî, İftitah 68; İbni Mâce, İkâmet 102)

Hadisleri Nasıl Anlamalıyız?

Yukarıdaki üç hadiste, Peygamber Efendimiz’in sabahtan namazının sünnetini kılarken Fâtiha’dan daha sonra okuduğu sûre ve âyetler belirtilmektedir. Konumuzun daha önce geçen hadislerinde de, Resûl-i Ekrem Efendimiz’in sabahleyin namazının iki rekat sünnetini fazla uzatmadan kıldığını görmüştük. Bir namazın artı uzatmadan, hafifçe kılınabilmesi, kuşkusuz o namazda okunan sûrelerle yakından ilgilidir.

İbni Abbas’ın söylenti ettiği ilk hadisten, hatta onun Sünen-i Ebî Dâvûd’daki rivayetinden öğrendiğimize kadar, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem sabahtan namazının sünnetinin birincil rek`atında çoğu vakit Bakara sûresinin, “Biz Allah’a ve bize indirilen Kur’lahza’a; İbrâhim, İsmâil, İshâk, Yakûp ve torunlarına indirilenlere, Mûsâ ve Îsâ’ya verilenlere ve bütün peygamberlere Rableri kadar bahşedilen kitap ve âyetlere inandık. Onlardan hiçbirini diğerinden ayırt etmeyiz. Biz Allah’a boyun eğen müslümanlarız, deyin” anlamındaki 136. âyetini okurdu. Sabahtan namazının sünnetinin ikinci rekatında de Âl-i İmrân sûresinin “Allah’a iman ettik; Sen de bizim müslüman olduğumuza şâhid ol!” anlamındaki 52. âyetini okurdu. Bir diğer rivayete tarafından ise, ikinci rekatta, Âl-i İmrân sûresinin “Söyle onlara: Ey kendilerine kitap verilenler! Gelin aramızda karşılıklı olan bir sözcük etrafında toplanalım: Allah’tan başkasına tapmayalım; hiçbir şeyi O’na iki taraflı koşmayalım. Allah’ı bırakıp da kimimiz kimimizi ilâhlaştırmasın. yine de yüz çevirirlerse: ‘Bizim müslüman olduğumuza şâhid olun!’ deyin” anlamındaki 64. âyetini okurdu.

Ebû Dâvûd’daki bir rivayete göre ise (Tatavvu 3), sabahtan namazının sünnetinin birinci rekatında Âl-i İmrân sûresinin “De ama: Biz Allah’a, bize indirilene, İbrâhim, İsmâil, İshak, Yakup ve Yakup oğullarına indirilenlere...iman ettik” anlamındaki 84. âyetini, ikinci rekatta da yeniden Âl-i İmrân sûresinin “Ey bizim Rabbimiz! İndirdiğine inandık ve Peygamber’e uyduk. Şimdi bizi, birliğini ve peygamberlerini onay eden şâhidlerden yaz” anlamındaki 53. âyetini veya Bakara sûresinin “Kuşkusuz biz seni Kur’lahza’la müjdeci ve uyarıcı olarak gönderdik. Sen cehennemliklerin suçundan sorumluluk sahibi olmayacaksın” anlamındaki 119. âyetini okurdu.

Ebû Hüreyre ve Abdullah İbni Ömer de bu konuda görüp duyduklarını anlatmışlardır. Hatta Sünen-i Tirmizî ve İbni Mâce’deki rivayete tarafından İbni Ömer bir ay boyunca, Nesâî’deki rivayete tarafından de yirmi gün boyunca Resûlullah Efendimiz’in sabahtan namazının sünnetinde ne okuduğuna tamamen uyarı ettiğini, birinci rekatta “Kul yâ eyyühe’l-kâfirûn” diye başlayan Kâfirûn sûresini, ikinci rekatta ise “Kul hüvellâhü ahad” diye başlayan İhlâs sûresini okuduğunu tesbit ettiğini söylemektedir.

Hadislerden Öğrendiklerimiz

Peygamber Efendimiz sabah namazının farzında uzun sûreler ve âyetler okuyabilmek için sabahtan namazının sünnetinde kısa âyet ve sûreler okurdu. Sabahleyin namazının sünnetinde, bazan Bakara ve Âl-i İmran sûrelerinden kısa âyetler, bazan da birinci rekatta Kâfirûn, ikinci rekatta İhlâs sûrelerini okurdu.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

İslam ve İhsan

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/peygamberimiz-sabah-namazinin-sunnetinde-hangi-sureleri-okurdu.html