Peygamber (s.a.v.) Efendimiz bir yolculuktan döndüğünde evine ne vakit girerdi ve bu uygulamasının hikmeti neydi?

Enes radıyallahu anh’den rivayet edildiğine kadar, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem yolculuktan döndüğü vakit evine gece girmezdi. Kuşluk vakti veya akşam üstü gelirdi. (Buhârî, Umre 15; Müslim, İmâre 180)

Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

Peygamber Efendimiz bu hadiste, gezi sonrasında eve dönüşte göz önünde bulundurulması gerekli davranış biçimini ortaya koymaktadır.

Hadis-i şeriftte Peygamber Efendimiz’in, kişisel olarak kendisinin de seyahat dönüşlerinde bu kurala riayet ettiği, evine, eşlerinin yanına kuşluk vakti veya akşam üstü gittiği bildirilmektedir. Fiilen Arabistan gibi sıcak iklim bölgelerinde kuşluk vakti ile ikindi sonrası, havanın serin olduğu ve dolayısıyla herkesin ayakta olduğu günün en hareketli zamanlarıdır. Bu da iklim ve çevre şartlarına tarafından insanların ayakta olduğu, ihtiyaçlarını karşılama alışkanlığını sürdürdüğü saatlerde eve dönmenin en yerinde olduğunu göstermektedir.

Böylece tabiî olarak bu kuralın konulması, bazı kuşkucu tiplerin geceleyin tesadüfen bir zamanda ailesine egemen yapıp onların kendilerine ihanet edip etmediklerini yoklama etmek gibi bir kuşkucu davranışa girmelerini de önlemiştir. Böyle bir şüphelenme ve teftiş tavrının farkına varılması halinde o aile fertleri arasında güven sarsılır. Böylesi bir güvensizlik içinde de mutlu ve sıcak bir aile hayatından söz edilemez.

Buhârî’nin naklettiği bir rivayette Hz. Peygamber’in şâiri Abdullah İbni Revâha Hazretleri’nin uzunca bir yolculuktan sonradan geceleyin evine geldiği, o esnada bir kadının, hanımının saçlarını taramakta olduğu, Abdullah’ın gece karanlığında kadını erkek sanarak kılıcını çekip üzerine yürüdüğü, son anda durumun farkedilmesiyle bir cinayetin önüne geçildiği anlatılmaktadır. Unutulmamalıdır ama Allah ve Resulü göre konan her kısıtlamanın mutlaka bir ya da birçok faydası vardır.

Hadisten Öğrendiklerimiz

Hz. Peygamber bütün bakış ve davranışlarında bütün bir harmoni sergilediği gibi Müslümanlar için en güzel tavırları yaşayışıyla yani sünnetiyle ortaya koymuştur. Hz. Peygamber’in uygulamaları insanların saadetini kasıt alır.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/peygamberimiz-yolculuktan-dondugunde-evine-ne-zaman-girerdi.html