Peygamber (s.a.s.) Efendimiz’in özellikleri ve güzellikleri nelerdir?

Cenâb-ı Yargı buyuruyor:

Bismillahirrahmanirrahim. “Andolsun ancak Rasûlullâh’ta sizin için, Allâh’a ve âhıret gününe kavuşmayı umanlar ve Allâh’ı çok zikredenler için bir ‘üsve-i hasene’ vardır.” (Ahzâb, 21)

Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz buyurdular:

“Ben, alışılagelen fena âdetleri ve nefislerin lüzumsuz isteklerini ortadan uyandırmak için gönderildim.” (Kenzü’l-ummâl, XV, 226)

PEYGAMBERİMİZİN ÖZELLİKLERİ VE GÜZELLİKLERİ

O pek bir şahsiyettir oysa onu kendilerine kılavuz edinip kendisine tabî olanların herkes göklerdeki yıldızlar gibi insanlığın mümtaz şahsiyetleri olmuş; ebedî seâdet ve huzûra ermişlerdir. Ona muhâlefet edenler ise ebedî bir pişmanlık ve perîşanlığa sürüklenmişlerdir.

O böylece bir şahsiyettir ama Cenâb-ı Adalet ona «habîbim» demiştir.

O o kadar bir şahsiyettir fakat her yönüyle insanlık için serâpâ bir rahmetten ibarettir. Bu meyanda onun kalbinin insanlara karşı ne derecede şefkat ve merhametle batmış olduğunu şu âyet-i kerîme ne güzel sergiler:

“Size kendi içinizden böylece bir peygamber geldi ama sizin hüsrânınıza üzülüyor, saâdetinizi cidden istiyor, müminler için yüreği rikkat ve merhametle çarpıyor.” (Tevbe, 128)

Onun engin şefkat, rahmet ve merhamet doymuş hâlinden birkaç hususu Hz. Âişe (r.anhâ) şu şekilde tavsîf eder:

“O, hiç kimseyi ayıplamaz, kötülüğe mukâbele etmez, af ve hoşgörülükle muâmele eder, kötülükten uzakta kalırdı. Nefsi için bir kimseden intikâm almış değildir. Hiçbir esir ve hizmetçiyi, hattâ bir hayvanı bile incitmemiştir. Yanlış davranışları ise afvetmiştir. Bir hâcet dileyen yoksulu manâsız çevirdiği vâkî değildir. Yanında bir şey bulunmazsa o vakit başka...”

Nitekim onun teblîğ vazîfesindeki ulvî muvaffakıyeti de bu yüksek hâllerinin bir bereketi olmuştur. (Osman Nûri Topbaş, Altınoluk Dergisi, Mayıs-2002)

PEYGAMBERİMİZİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/peygamberimizin-ozellikleri.html