Prof. Dr. Halil Barıştırma Özel, “Elde edilen alaşım, ovaryum, meme, prostat ve küçük hücresel olmayan akciğer kanserinin tedavisinde tek veya öteki kemoterapötik bileşiklerle kullanıldığında kanser hücrelerini küçülterek değil etmektedir.” dedi.

Bartın Üniversitesinde araştırmacılar, nesli risk aşağı olan porsuk ağaçlarının 17 farklı popülasyonu üstünde yaptıkları deneylerde, oldukça çok kaslı antikanser alaşım olan Taxol maddesi tespit etti.

Orman Fakültesi Silvikültür Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Barışma Özel ile Marmara Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde görevli Dr. Mesut Tandoğan göre yapılan araştırmada, kanser tedavisinde umut ışığı olacak manâlı sonuçlara ulaşıldı.

Prof. Dr. Özel, gazetecilere, proje kapsamında Batı Karadeniz ve Marmara Bölgesi'nde 17 popülasyondan deneme alanları saptama ettiklerini aktardı.

Birçok bölgede 4 sene her tarafında yaptıkları gözlem ve ölçümler neticesinde bu ağaç türünün biyotik ve abiyotik faktörlerin etkisiyle uzun dönemde oluşmuş meşcere özellikleri ve profillerinin ortaya çıkarıldığını anlatan Özel, “Porsuk ağacının sadece yaprakları üzerinden gerçekleştirdiğimiz deneylerde elde edilen alaşım, ovaryum, meme, prostat ve minik hücreli olmayan akciğer kanserinin tedavisinde tek veya diğer kemoterapötik bileşiklerle kullanıldığında kanser hücrelerini küçülterek yok etmektedir. Buralardaki ağaçlardan yaprak örnekleri alınarak en etkin laboratuvar yöntemleriyle içerisindeki bileşikler saptama edilmiştir.” dedi.

Taxol içerikleri bakımından en yüksek miktarların Bartın-Gölderesi, Düzce-Yığılca-Kurtkayası, İnebolu-Karagöl ve Karabük-Yenice-Kızılkaya popülasyonlarında çıktığına sinyâl eden Özel, “Bu şekilde Türkiye'de Taxol içeriği tatmin edici bulunan Taxus baccata L. popülasyonu materyallerinden elde edilen veriler ile ormanlara zarar vermeden bu bileşiğin sentezi ve doku kültürü için yapılacak çalışmalara katkıda bulunulmuş olunacaktır.” ifadelerini kullandı.

“GEN GRUPLARI KURULARAK TÜRÜN DEVAMLILIĞI VE TAXOL ÜRETİMİ SAĞLANMALI”

Özel, Türkiye'nin bilhassa bu nesil hastalıklar için kullanılan ilaçlarda dışa bağımlılığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Ülkemizin ilaçta dışa bağımlılığı düşünüldüğünde ileride değerli ilaç hammaddelerinin üretilmesi için doğal kaynaklarımızın araştırılması ve bu yerli kaynaklardan yararlanılarak hammadde elde edilebilmesi ve üretiminin yapılması, yeni hap moleküllerinin geliştirilmesine nazaran daha ulaşılabilir bir hedeftir. İlaç sektörünün hammadde ihtiyacının karşılanması ve doğal porsuk kaynaklarının sürdürülebilirliğinin korunması için kalıcı çalışmalara gereksinim bulunmaktadır. Bu noktada nesli risk aşağı olan bu ağaçları korumak ve bu ilaç bileşiğini edinmek için gen grupları kurulması ve bu alanda daimi çözümler üretilmesi gerekmektedir.”

Kaynak: AA

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/porsuk-agacinda-kanser-hucrelerini-kucultup-yok-eden-ilac-bilesigi-tespit-edildi.html