Rahmân Suresi 33. ayeti ne anlatıyor? Rahmân Suresi 33. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Rahmân Suresi 33. Ayetinin Arapçası:

يَا مَعْشَرَ الْجِنِّ وَالْاِنْسِ اِنِ اسْتَطَعْتُمْ اَنْ تَنْفُذُوا مِنْ اَقْطَارِ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضِ فَانْفُذُواۜ لَا تَنْفُذُونَ اِلَّا بِسُلْطَانٍۚ

Rahmân Suresi 33. Ayetinin Meali (Anlamı):

Ey cin ve insan topluluğu! Göklerin ve yerin hududundan geçip gitmeye gücünüz yetiyorsa, haydi geçin gidin bakalım! Şunu bilin fakat, onları ama üstün bir zor, kuvvetli bir kanıt ve bilgi ile geçe­bilirsiniz.

Rahmân Suresi 33. Ayetinin Tefsiri:

Nihâyetsiz güç ve kudret sahibi olan Allah Teâlâ, insanları ve cinleri hesaba çekmeye yöneldiği süre, hiçbirinin O’nun mülkünden, hüküm ve saltanatı altından kaçması mümkün değildir. Bu sebeple Cenâb-ı Hak onların acziyetlerini ortaya belirlemek üzere: “Ey insan ve cin toplulukları! Göklerin ve yerin yani bütün kâinatın sınırlarından çıkıp gitmeğe gücünüz yeterse çıkın gidin. Mümkünse kendinizi Allah’ın hesabından kurtarın!” buyurmaktadır. Ama kaçıp kurtulmaları olası değildir. Oysa bütün göklerin ve yerin kuvvetlerini mağlup edecek diğer bir baskı ve saltanat elde edebildikleri takdirde kaçıp kurtulabilecekleri haber verilmektedir fakat, onların böyle bir kuvvetleri yoktur ve olmayacaktır.1 Şayet kaçmaya çalışsalar üzerlerine dumansız bir ateş alevi ve erimiş bakır, yahut bakır gibi bir kızıl duman ya da zehirli bir duman gönderilir. Bu alev ve duman, onları yakalar, kaçmalarını engeller. Alevi onları yakar, dumanı boğar. Bu cefa mahşer yerinde inkarcı suçluları hesap alanına sevk ederken vuku bulabileceği gibi, bu ifadeler, günahkârların cehennem ateşiyle cezalandırılmasını da haber veriyor olabilir.

Derhal ise diğer bir kısım âhiret ahvâlinden bahsedilmek üzere buyruluyor ancak:

1 Âyete günümüzdeki bilimsel gelişmeler ışığında baktığımızda burada gök ve yer tabakalarında seyahatin, hatta daha da öteye geçmenin muhtemel olduğuna muhabere bulunduğu anlaşılmaktadır. Peygamberimiz (s.a.s.) bunu Mirâç’ta ruhu ve bedeniyle birlikte gerçekleştirmiş ve bunun cümbür cemaat için rûhen olası olabileceğini göstermiştir. bununla beraber, ilim vasıtasıyla Allah Teâlâ’dan alınacak bir izin, bir yetkiyle de böyle bir yolculuk mümkün olabilir. Olur Ya âyet, varlığın görünen boyutunun ötesindeki boyutların keşfedileceğine de bir imada bulunmaktadır. (bk. Ünal, s. 1160)

Rahmân Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Rahmân Suresi 33. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/rahman-suresi-33-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html