Rahmân Suresi 34. ayeti ne anlatıyor? Rahmân Suresi 34. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Rahmân Suresi 34. Ayetinin Arapçası:

فَبِاَيِّ اٰلَٓاءِ رَبِّكُمَا تُكَذِّبَانِ

Rahmân Suresi 34. Ayetinin Meali (Anlamı):

Öyleyse, ey ırk ve cinler, Rabbinizin hangi nimet ve kud­retini yalanlayabilirsiniz?

Rahmân Suresi 34. Ayetinin Tefsiri:

Nihâyetsiz güç ve kudret sahibi olan Allah Teâlâ, insanları ve cinleri hesaba çekmeye yöneldiği zaman, hiçbirinin O’nun mülkünden, hüküm ve saltanatı altından kaçması olası değildir. Bu sebeple Cenâb-ı Hak onların acziyetlerini ortaya düzenlemek üzere: “Ey insan ve cin toplulukları! Göklerin ve yerin yani tüm kâinatın sınırlarından çıkıp gitmeğe gücünüz yeterse çıkın gidin. Mümkünse kendinizi Allah’ın hesabından kurtarın!” buyurmaktadır. Lakin kaçıp kurtulmaları muhtemel değildir. Oysa bütün göklerin ve yerin kuvvetlerini mağlup edecek başka bir zor ve saltanat elde edebildikleri takdirde kaçıp kurtulabilecekleri haber verilmektedir oysa, onların böyle bir kuvvetleri yoktur ve olmayacaktır.1 Şayet kaçmaya çalışsalar üzerlerine dumansız bir ateş alevi ve erimiş bakır, yahut bakır gibi bir kızıl duman veya zehirli bir duman gönderilir. Bu alev ve duman, onları yakalar, kaçmalarını engeller. Alevi onları yakar, dumanı boğar. Bu azap mahşer yerinde inkarcı suçluları hesap alanına sevk ederken vuku bulabileceği gibi, bu ifadeler, günahkârların cehennem ateşiyle cezalandırılmasını da haber veriyor olabilir.

Acilen ise öteki bir kısım âhiret ahvâlinden bahsedilmek üzere buyruluyor fakat:

1 Âyete günümüzdeki bilimsel gelişmeler ışığında baktığımızda burada gök ve yer tabakalarında seyahatin, hatta daha da öteye geçmenin muhtemel olduğuna işaret bulunduğu anlaşılmaktadır. Peygamberimiz (s.a.s.) bunu Mirâç’ta ruhu ve bedeniyle birlikte gerçekleştirmiş ve bunun herkes için rûhen muhtemel olabileceğini göstermiştir. bununla beraber, ilim vasıtasıyla Allah Teâlâ’dan alınacak bir müsade, bir yetkiyle de böyle bir gezi olası olabilir. Ola Ki âyet, varlığın görünen boyutunun ötesindeki boyutların keşfedileceğine de bir imada bulunmaktadır. (bk. Ünal, s. 1160)

Rahmân Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Rahmân Suresi 34. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/rahman-suresi-34-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html