Rahmân Suresi 46. ayeti ne anlatıyor? Rahmân Suresi 46. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Rahmân Suresi 46. Ayetinin Arapçası:

وَلِمَنْ خَافَ مَقَامَ رَبِّه۪ جَنَّتَانِۚ

Rahmân Suresi 46. Ayetinin Meali (Anlamı):

Rabbinin huzuruna çıkıp hesap vermekten korkan kimseye iki cennet vardır.

Rahmân Suresi 46. Ayetinin Tefsiri:

Yüce Rabbinin azamet ve kudretinden korkan, mahşer günü O’nun huzurunda hesap vermekten titreyerek dünyada küfür, ayaklanma ve günahlardan sakınıp iman-ı kâmil ile büyük bir tâzim içinde;  “İyiliğin mükâfatı böyle iyilikten başka ne olabilir ama?” (Rahman 55/60) âyetinin delâletiyle ihsan kıvamında O’na itaat ve şükre devam edenlere iki cennet va‘dedilmektedir. Bu iki cennetin hangi cennetler olduğu hususunda şu izahlar yapılmıştır:

❂    Birisi cinler, birisi insanlar için olan iki cennet mânasınadır. Çünkü Rahman sûresinde doğru durmadan bu iki gruptan bahsedilmektedir.

❂    Birisi taatlar için, diğeri ise günahları terkten ötürü bahşedilen cennettir. Çünkü kullar her ikisi ile de mükellef tutulmuşlardır.

❂    Birisi mükâfat olarak, diğeri ise mükâfata ilave olarak bahşedilen cennettir.

❂    Bununla, birisi maddî, diğeri ise ruhî/manevî olan iki cennet kastedilmiştir. Buna göre maddî cennette bulunanlar, nimetler içindedirler. Rûhî cennette olanlar ise, “ravh, ruhî rahatlık” içindedirler. Bu mânaya tarafından, “Onu bekleyen ölümsüz bir kolaylık ve sevinç, hoş ve hoş kokulu rızıklar ve nimetlerle batmış cennetlerdir” (Vâkıa 56/89) ayeti buna açıklık getirmektedir. Çünkü Rabbinden hakiki mânada korkanlar “mukarrabîn” yani Allah’a en yakın olan kullar kısmındandırlar. Mukarrebler ise, Vâkıa sûresinin ilgili âyetinde haber verildiği üzere “ravh”da yani ruhî rahatlıkta, “reyhan”da yani hoş kokulu güzel rızıklar içinde ve nimetlerde dopdolu cennettedirler.

❂    Biri dünyada İslâm ümmeti ve İslâm devketi cenneti, diğeri âhirette ebedî sel3amet ve saadet diyârı olan cennettir. (Fahreddin er-Râzî, Mefâtîhu’l-gayb, XXIX, 108-109; Elmalılı, Adalet Dini, VII, 4687)

❂    Bu cennetlerden biri, Rabbinden korkan kul için yaratılmış olan, diğeri onun daha sonra vâris olacağı cennettir.

❂    Bu cennetlerden biri müttaki kulun kendisinin kaldığı, diğeri eşlerinin kaldığı cennettir. Nitekim dünyada bir kısım imkân sahipleri böyle yapmaktadırlar.

❂    Bunlardan biri yerleşim olarak kullandığı, diğeri bahçe olarak kullandığı iki cennettir.

❂    Biri cennet saraylarının daha alçak katları, diğeri üst katlarıdır.

❂    Biri, insana takvâ hayatının kazandırdığı dünya cenneti, diğeri yine takvâ hayatının sebep olduğu ukbâ cennetidir. (Kurtubî, el-Câmi‘, XVII, 177)

Bu âyet-i kerîmenin nüzûl sebebi olarak şu durum zikredilir:

Hz. Ebubekr (r.a.) bir gün düşünüp, kıyamet, mizan, cennet, alev, meleklerin dizilmeleri, göklerin katlanışı dağların serpilip dağılışı, güneşin dürülmesi ve yıldızların parçalanışı hakkında fikir yürütmüş de, “İsterdim oysa, ben şu yeşilliklerden bir yeşillik olsaydım, hayvanlar gelip beni yeselerdi. Ben yaratılmamış olsaydım” demişti. İşte bunun üzerine bu âyet nâzil olmuştu.  (Suyûtî, Esbâbu’n-Nuzûl, s. 225)

Anlatıldığına tarafından; Hz. Ömer zamanında bir genç, mescide ve ibâdete devam ederdi. Derken bir kıza aşık oldu. Birgün kız tenhada yanında geldi, konuştular daha sonra gencin gönlü ona meyletti, bunun üstüne genç çığlıkla hıçkırdı ve ardından bayıldı. Onun bir amcası vardı, geldi onu yüklenip evine götürdü. Genç ayılıp kendine geldiği zaman: “Ey amca! Hz. Ömer’e git benden selam söyle ve ona sor ki; Rabbinin makamından korkan kimseye ne vardır? Bunun üstüne amcası gitti durumu Hz. Ömer’e haber verdi. Ama genç arkasından bir çığlıkla daha hıçkırıp vefat etti. Hz. Ömer bu olaya vâkıf olunca: “Sana iki cennet var, sana iki cennet” dedi. (Ali elüMütteki, Kenzü’l-Ummâl, II, 516-517)

Bu iki cennette yer alan nimetler ve güzellikler şöyle haber verilir:

Rahmân Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Rahmân Suresi 46. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/rahman-suresi-46-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html