Rahmân Suresi 70. ayeti ne anlatıyor? Rahmân Suresi 70. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Rahmân Suresi 70. Ayetinin Arapçası:

ف۪يهِنَّ خَيْرَاتٌ حِسَانٌۚ

Rahmân Suresi 70. Ayetinin Meali (Anlamı):

Bunların içinde iyi kalpli, güzel yüzlü hanımlar vardır.

Rahmân Suresi 70. Ayetinin Tefsiri:

Bu iki cennette bulunan nimetler de şöyle haber verilir:

Bunlar, yeşilin en koyusu ile ifade edilebilecek derecede yemyeşildirler.

Orada şadırvan gibi, şelale gibi devamlı fışkıran iki kaynak vardır. Çünkü النضخ (nadh) kelimesi, suyun fışkırmasını ve coşup kaynamasını ifade eder.

Emsali görülmedik meyveler, bunlar içinde özellikle zikre değer hurmalar ve narlar vardır. Çünkü bu ikisi, meyvelikle beraber yemek yemek ve devâ itibariyle hususi bir duruma sahiptirler.

Bu cennetlerde ahlâkı hoş, yaratılışı mükemmel kadınlar; inciden yapılmış çadırlarda yalnızca efendilerine tayin edilmiş huriler bulunmaktadır. “Huri”, gözünün siyahı oldukça siyah, beyazı oldukça beyaz hoş gözlü kadın demektir. (bk. Sâffât 37/48-49) Pek ki bunlara da, cennetteki kocalarından önce ne bir insan eli değmiştir, ne de cin.

Cennet yastıklarından, yeşil yastıklar, farklı alanlara yönlendirilmiş şekillerle ve zînetlerle süslenmiş kalın döşe­meler. Cennetlere erişenler, bunlar üstüne yaslanırlar. عَبْقَرِيٌّ (‘abkarî), Yemen bölgesinde yer alan Abkar kasabasına mensup demektir. Orada son derece hoş, nakışlı halı ve kilimler dokunurdu. Ulu Allah bu nakışlı yaygıları açıklamak suretiyle, o iki cennetin döşek ve yataklarını insan zihnine yaklaştırmaktadır.

Betimleme edilen dört cennetin birincil ikisi ile son ikisi arasında şöyle bir kıyas yaparak derece farkını açıkça belirtmek mümkündür:

Dikkatlice bakıldığında ilk iki cennetin özelliklerinin, sonraki iki cennet­ten üstün olduğu anlaşılır. İlk ikisinde, “Onlarda tekrar tekrar akıcı iki pınar vardır”, son ikisinde ise, “Fışkıran iki pınar vardır” buyrulmuştur. “Durmadan akmak”, “fışkırmak”tan daha üstündür. Öncekilerde, “O ikisinde, her türlü meyveden çifter çifter vardır”, bu­rada ise, “Onlarda meyve, hurma ve nar vardır” buyrulmuştur. Birincisi daha şumullü ve muhtevalıdır. Öncekilerde hurileri vasfederken, “Sanki onlar yakut ve mer­candır”, burada ise “ O cennetlerde iyi kalpli, güzel yüzlü hanımlar vardır” buyrulmuştur. Her güzellik, yâkût ve mercan güzelliği gibi olmaz. Dolayısıyla birincideki niteleme daha üstündür. Öncekilerde yatakları nitelerken, “Astarlan kalın ipekten yataklara yas­lanırlar”, burada ise, “Yeşil yastıklara yaslanırlar” buyrulmuştur. Kuşkusuz, yas­lanmak için hazırlanmış olan astarı kalın ipekten yataklar, çadır eteklerinden ve yastıklardan daha üstündür.

Sûrede başından sonuna kadar bir taraftan Cenâb-ı Hakk’ın kerem ve rahmetinin tecellilerine yer verildiği gibi, bir taraftan da celâl ve azametinin tezahürleri dile getirilmiştir. Her ikisi de Allah Teâlâ’nın emri ve muradıdır. Bunları var eden, müttakî kullarına keremiyle, nankörlere ise celaliyle muamele edecek olan Allah Teâlâ’nın ismi fazla yücedir, yücelerden yücedir.

Resûl-i Ekrem (s.a.s.): “يَا ذَا الْجَلَالِ وَ الإكْرَامِ (yâ ze’l-celâli ve’l-ikrâm): Sonsuz cömertlik ve ikram sahibi Allahım! diye başlayarak dua etmeyi dikkatsizlik etmeyip sık sık söyleyin” buyururdu. (Tirmizî, Deavât  92; Ahmed b. Hanbel, Müsned, IV, 177).

Allah Resûlü (s.a.s.), selam verip namazdan çıkınca, üç kez “estağfirullah” dedikten daha sonra, “اَللّٰهُمَّ اَنْتَ السَّلَامُ وَ مِنْكَ السَّلَامُ تَبَارَكْتَ يَا ذَا الْجَلَالِ وَ الإكْرَامِ (Allahumme ente’s-selâm ve minke’s-selâm tebârekte yâ ze’l-celâli ve’l-ikrâm) Allahım! Selâm sensin. Selâmet ve esenlik sendendir. Ey sonsuz cömertlik ve ikram sahibi olan Allahım! Sen hayır ve bereketi çok olansın” derdi. (Müslim, Mesâcid 135; Ebû Dâvûd, Vitr 25)

Rahmân sûresinin sonunda bulunan Allah Teâlâ’nın baki cömertlik ve ikram sahibi oluşunun; mü’minlere takvâ derecelerine kadar nimet, kâfirlere ise inkârdaki durumlarına tarafından cefa tecellîsinde bulunuşunun öbür bir açıklaması olarak ve insanları mecbûren inanacakları dehşetli kıyâmet manzaraları görülmeye başlamadan önce inkârdan vazgeçirip iman ve şükre rehberlik etmek üzere Vâkıa sûresi geliyor:

Rahmân Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Rahmân Suresi 70. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/rahman-suresi-70-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html