Ramazan’da eli açık davranmak, iyilik yerine getirmek, çok hayır dağlamak ve özellikle son on gününde bunları daha da arttırmak ile ilgili hadisler.

Ramazan’da cömert adet edinmek, iyilik yapmak, fazla hayır işlemek ve özellikle son on gününde bunları daha da arttırmak ile ilgili hadisler.

İbni Abbâs radıyallahu anhümâ şöyle dedi:

Resûllullah sallallahu aleyhi ve sellem insanların en cömerdi idi. Onun en eli açık olduğu anlar da Ramazan'da Cebrâil'in, kendisi ile buluştuğu zamanlardı. Cebrâil aleyhisselâm, Ramazan'ın her gecesinde Hz. Peygamber ile buluşur, (iki taraflı) Kur'an okurlardı. Bundan dolayı Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Cebrâil ile buluştuğunda, esmek için engel tanımayan verimli rüzgârdan daha cömert davranırdı." (Buhârî, Bedü'l-vahy 5, 6, Savm 7, Menâkıb 23, Bed'ul-ırk 6, Fezâilü'l-Kur'ân 7, Edeb 39; Müslim, Fezâil 48, 50. Keza bk. Tirmizî, Cihâd 15; Nesâî, Sıyâm 2; İbni Mâce, Cihâd 9)

Âişe radıyallahu anhâ şöyle dedi:

Ramazan ayının son on günü girdiğinde Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem geceleri  ihyâ eder, ev halkını uyandırır, ibadete soyunarak eşleriyle ilişkiyi keserdi. (Buhârî, Leyletül-kadr 5;  Müslim, İ'tikaf 7. Keza bk. Ebû Dâvûd, Ramazan 1; Nesâî, Kıyâmu'l-leyl 17; İbni Mâce, Sıyâm 57)

Hadisleri Nasıl Anlamalıyız?

Mevsiminde ya da vaktinde yapılan iş, iyilik ve ibadetin değeri iki sebepten dolayı büyüktür. Birincisi, yapılanın iyilik ve ibadet olması; ikincisi, "tam vaktinde" üretilmiş olmasıdır.

öte yandan Hz. Peygamber'in her konuda olduğu gibi bu iki hususu değerlendirmede de bütün insanlardan önde bulunduğu muhakkaktır. İbni Abbas radıyallahu anhümâ, bu rivayetinde Efendimiz'in cömertliğiyle ilgili bir gözlemini bize nakletmekte, onun halkın en cömerdi olduğu gerçeğini belirttikten sonra, bu cömertliğin zirveye ulaştığı zamanı ve sebebini haber vermektedir. Bu da Ramazan ayında, Cebrâil aleyhisselâm'ın her gece gelip kendisiyle Kur'an mukabele etmesidir. İbn Abbâs, Efendimiz’in cömertliğindeki bu artışı, engel tanımayan ve tez esen rüzgâra  benzetiyor. Bu benzetme, cömertlikte rüzgârdan daha çabuk olduğu, rüzgârın rahmet bulutlarını toplayıp gereklilik sahiplerine ulaştırması, hızla esen rüzgârın durgunca esen rüzgârdan daha pozitif yol alarak daha fazla yerlere ulaşması gibi özelliklerden kaynaklanmaktadır. Bu sebeple de yerinde ve hoş bir benzetmedir.

Aşina bir gerçektir oysa Resûl-i Ekrem Efendimiz Ramazan gelince kelimenin bütün anlamıyla "kulluğa soyunur", zikri, Kur'an okumayı, hayır hasenat yapmayı artırırdı. Ramazan'ın son on gününde de i'tikâf yapardı. Onun bu âdeti muhtelif sahâbîler göre nakledilmiştir.

PEYGAMBERİMİZİN CÖMERTLİĞİNİN RAMAZAN'DA ARTIŞ SEBEPLERİ

Özetle bir daha belirtecek olursak Resûl-i Ekrem Efendimiz'in Ramazan ayında büyüyen cömertliğinin iki belli başlı sebebi olduğu anlaşılmaktadır. Birisi, Cebrâil aleyhisselâm ile rastlamak. İkincisi Cebrâil aleyhisselâm ile Kur'an mukâbele etmek, yani iki taraflı Kur'an okumak... Ayrıca Ramazan'ın son on gününde ibadeti arttırması da "bin aydan daha uğurlu" Kadir gecesinin bu on gün içindeki tek gecelerde bulunmasından ve o gecenin ihyâsına ümmetin dikkatini sürüklemek istemesinden dolayıdır.

Bu iki hadiste dikkatlerimize sunulan Efendimiz'in fiilî sünneti, Ramazan'da nasıl hareket etmemiz gerektiği konusuna bütün bir açıklık getirmektedir.

Hadislerden Öğrendiklerimiz

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem insanların en cömerdi idi. Efendimiz'in cömertliği Ramazan ayında bir kat daha artardı. Ramazan'da sâlih kişileri ziyarete gitmek ve Kur'an okumak fazla sevaptır. Kur'an'ı Ramazan'da her zamankinden daha pozitif okumak müstehaptır. Ramazan'ın son on gününde her türlü iyilik ve ibadeti arttırıp geceleri ihyâ etmeye niyetlenmek, Hz. Peygamber'in izini takip etmek anlamına gelir.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/ramazanda-comert-olmanin-faziletleri.html