Ramazan’ın ilk günlerini yaşadığımız şu günlerde oruç tutanların akıllarında çeşitli sorular oluşmaya başladı. İlk kez oruç tutacaklar ya da daha önce oruç tutmuş olanlar iğne orucu bozar mı, Aşı olmak orucu bozar mı? Soruları soruluyor. Diyanet işleri tarafından yapılan açıklanın bulunğu sorunun cevabını haberimizde bulabilirsiniz. 

İğne Yaptırmak Orucu Bozar mı?

Oruç; yemek, içmek, cinsel birliktelik yaşamak ve bunun kapsamına giren şeylerle bozulur. Besin değeri taşımayan, sindirim sistemine ulaşmayan şeyler orucu bozmaz. Bu nedenle aşı yaptırmak veiğne olmak orucu bozmaz.


İslam dini, hastaların ve tedavi süresi devam eden kişilerin oruç tutmamaları konusunda ruhsat vermektedir. Bu nedenle, tedavisi devam eden hastalar, sağlığına kavuşup tedavileri bitene kadar oruçlarını erteleyebilirler. Bununla beraber ramazan ayı içerisinde oruçlarına devam etmek isteyenler oruç tutmaları için başka bir engel yoksa iğnelerini iftardan sonra yaptırmaları gerektiği tavsiye ediliyor.

GIDA TAKVİYELERİ ORUCU BOZAR

Vücuda besin değeri taşımayan iğnelerin yapılması orucu bozmazken, besin değeri taşıyan gıda ve takviye iğneleri orucu bozar. Damardan verilen serum, kan vermede orucu bozar. Bu gibi durumlarda karşılaşıldığında oruç bozulur ve ramazan bitiminden sonra bir gün kefaret gerektir. Oruçlu bir kimsenin morfinli ya da morfinsiz olarak dişlerini tedavi ettirmesi veya diş çektirmesi orucu bozmaz. Ancak tedavi sırasında kan ya da başka bir şey yutmak orucu bozar.

KAN ALDIRMAK ORUCU BOZAR MI?

“Hacamat yapanın ve yaptıranın (vücuttan tedavi maksadıyla kan alanın ve aynı amaçla vücudundan kan aldıranın) orucu bozulur.” (Ebû Dâvûd, Savm, 28) buyurmuştur. Öte yandan Rasûlüllah’ın (s.a.s.) oruçlu iken hacamat yaptırdığı rivayet edilmiştir (Buhârî, Savm, 32; Ebû Dâvûd, Savm, 29). Bu iki hadisi birlikte değerlendiren bilginlerin çoğu, birinci hadisi “Hacamat yapanın kanı özel alet ile emerken ağzına kaçırabileceği, hacamat yaptıran ise kan verdiği için zayıf düşerek hasta olabileceği için oruçları bozulma tehlikesi ile karşı karşıya kalır.” şeklinde yorumlamış ve ikinci hadisi esas alarak kan vermenin orucu bozmayacağı sonucuna varmışladır. Buna göre, Ramazanda oruçlu iken kan verenin orucu bozulmaz (İbn Kudâme, el-Muğnî, III, 36). Vücuda kan almak ise, beslenme, gıda alma kapsamına girdiği için orucu bozar. 

AŞI ORUCU BOZAR MI?

Oruç; yemek, içmek, cinsel ilişki ve bunların kapsamına giren şeylerle bozulur.
 Bu sebeple, besin değeri taşımayan aşılar orucu bozmaz. Tedavi sürecinde olan hastaların oruç tutmamalarına ruhsat vermektedir. Bu nedenle, tedavisi devam eden hastalar, sağlıklarına kavuşup, tedavileri sona erinceye kadar oruçlarını erteleyebilirler. Bununla birlikte, Ramazan ayında herkesle birlikte oruca devam etmeyi arzu ediyor ve oruç tutmalarına da başka bir engel yoksa iğnelerini iftardan sonra yaptırmaları yerinde olur. Bu imkâna sahip olmayanlar, tedavi ve aşı amaçlı iğne yaptırabilirler. Ancak, oruçlu iken gıda ve vitamin iğneleri yaptırmak, damardan serum ve kan verilenlerin orucu bozulur. Daha sonra bu oruç kaza edilir.

Oruçlu bir kimsenin morfinli veya morfinsiz olarak dişlerini tedavi ettirmesi veya çektirmesi orucu bozmaz. Ancak tedavi esnasında, kan veya tedavide kullanılan maddelerden herhangi bir şeyin yutulması ise, orucu bozar.