Sabahleyin namazı gün içinde en fazla kaçırılan namazdır denilebilir. Efendimiz (s.a.v) en çok yatsı ve sabahleyin namazlarının üzerinde durmuşlar ve “Münafıka en ağır gelen namaz; yatsı ve sabahleyin namazlarıdır. Eğer bilseydi o iki namazda ne var? Sürünerek deha olsa onun ikisine gelirdi.” (Ahmed Müsned 52/424, Albâni Sahihu’l-Cami 133) buyurmuşlardır. İşte sabahleyin namazına kalkmayı kolaylaştıran 6 tavsiye.

1- NİÇİN NAMAZ KILMASI GEREKTİĞİNİN BİLİNCİNDE OLMAK

Bir Müslümanın niçin namaz kılması gerektiğini bilmesi, namazlarına, özellikle sabahleyin namazlarına olan hassasiyetini arttıracaktır. Çünkü bir, taklidî (taklit ederek) yerine getirmek var dahası tahkiki (hakikatini bilerek) yerine getirmek var.

Dolayısıyla bu hususta öncelikli yapılması gereken namazın Allah katındaki değerine ve hakkıyla namaz kılanların Allah katındaki kıymetine bakmaktır, yani Kuran’ı okumak ve anlamaya çalışmaktır.

Zira namaz; “Takva sahipleri için bir hidayettir” (Bakara 2) buyrulmuştur. Bu ayetin devamında da “Onlar ama gayba inanırlar, namazı hakkıyla edâ ederler ve kendilerini rızıklandırdığımız şeylerden (Allah yolunda) sarf ederler.” (Bakara 3) buyrulur.

2- KALKMAYA NİYET EKMEK

Diğer manâlı hususlardan biri de namaza kalkmaya önemli olarak niyetlenmektir. Yahut “Kalkabilirsem kalkarım” gibi cümleler kişinin niyetinde önemli olmadığının ve namazı o kadar de önemsemediğinin açık bir göstergesi. Hâlbuki sabahleyin namazının 2 rekat farzını keyfimize kadar geçirme lüksümüz yoktur. Ayrıca dünyevi bir meslek veya okul için, kimi süre sabahtan namazı vaktinde ayağa kalkıyorsak, namaz için kalkmamak Rabb’imize karşı ciddi bir kusurdur. Şunu bilmeliyiz ama insan niyetini ortaya koyduktan ve Cenab-ı Hakk nasip ettikten daha sonra yapamayacağı az kalsın hiç bir şey yoktur, yeter ama ihlas ve ciddiyetle hayra hedef edip gayret etsin.

3- ERKEN UZANMAK

Sabahleyin namazına kalkmak için namazın kudsiyetini kasıtlı olarak ciddi olarak kalkmaya niyetlenildiğinde deha, geç saatlere değin ayakta kalındığı takdirde, namaza uyanmak bir hayli zorlaşıyor. Bilhassa kalkmak için önlemler alınmamışsa. Peygamber Efendimiz (s.a.v) ashabıyla ilim ve sohbet üstünde bir mevzu konuşmuyorlarsa şayet yatsıdan sonradan derhal yatarlardı.

“Peygamberimiz (a.s.m) yatsıdan önce uyumayı, yatsıdan sonradan da konuşmayı hoş görmezdi” anlamını taşıyan hadis mealleri Buhari, Muslim ve Tirmizi’de geçmektedir. Bunun sebeplerinden birinin de sabahtan namazına uyanamama tehlikesinin olduğu belirtilmiştir.

4- TEDBİR OLMAK

Tüm bunları yapıyor fakat hala sabah namazı için uyanmakta zorluk çekiyorsanız alabileceğiniz hem bedensel keza manevi birtakım önlemler mevcut. Ilk Önce, gece yatmadan önce “Ayet’el Kursi” ve “İnna a’tayna” gibi sureler okunabilir. Hem Peygamberimizin (s.a.v) gece yatmadan önce yaptığı duaları okuyup ardındaki Allah’tan sabahtan namazına uyanmak istenebilir.

bununla birlikte fiziksel olarak da duyabileceğimiz şekilde bir alarm düzenlemek mümkünse hemencecik kapatabileceğimiz pozisyonda tutmamak ve tekrarını başlamak alabileceğimiz en basit tedbirlerden. Hem birisinden sizi uyandırmak üzere yardım istemeniz de kalkmanızı kolaylaştıracaktır. Zira ayette; “İyilik ve takvada yardımlaşın” (Maide 2) buyrulmaktadır.

5- UYANIR UYANMAZ KILMAK

“Sabahleyin namazı için alarmı duyuyorum ve fakat bu sefer de yataktan bir türlü kalkamıyorum ve bir bakmışım namaz geçmiş” diyorsanız, bunun göründüğü üzere en büyük çaresi, alarmı veya diğer bir uyarıcınız varsa onu duyar duymaz, yani uyanır uyanmaz yataktan fırlamak. Yoksa şeytan sizi kaldırmamak için elinden geleni yapacaktır; Bilhassa “Birazdan kalkarım, daha 15 dakika var” gibi cümleler genel olarak kalkamamakla neticeleniyor.

Dolayısıyla bu son noktada da bütün diğer saydığımız maddelerde olduğu gibi istikrarlı ve azimli elde etmek gerekir. Tabiri caizse; kahramanlığınızı sergilemeli ve bu son adımda şeytanın bacağını kırmalısınız.

6- KAYLULE YERINE GETIRMEK

Kaylule yani öğle uykusu Peygamberimiz (sav)’in sünnetlerinden. Zira Peygamberimiz; “Gündüz orucu için sahur yemeğinden ve gece ibadetine kalkmak için 'kaylûle'den yararlanın” (İbn Mâce, Savm, 22) buyurmuşlardır.

Sehl’den söylenti edildiğine göre de şöyle geçmektedir; "Bizler Peygamber (s.a.s)’le birlikte Cuma namazını kılardık, 'kaylûle' ondan daha sonra olurdu” (Buhârî, Cuma, 40) Bu uykunun kuşluk vaktinden (öğle namazı öncesinden) ikindi öncesine değin yapılabileceği belirtilmiştir. Yarım saat kaylule uykusunun iki saat gece uykusuna denk geldiği söylenmiştir.

Dolayısıyla ayrıca nafile olan gece ibadetleri keza de farz olan sabah namazı için bu uykunun bereketinden davranmak ayrıca sünneti işlememize vesile keza de uykusuzluktan ötürü sabahtan namazına kalkamamanın en büyük çözümlerinden biri olacaktır.

Kaynak: Risale Ajans

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/sabah-namazina-kalkmayi-kolaylastiracak-6-tavsiye.html