“Sabahleyin namazını cemaatle kılan kimse Allah’ın güvencesindedir. Sakın Allah, güvencesi altında olan bir şeyden nedeniyle sizi takibe almasın. Çünkü Allah teminat verdiği bir şeyden dolayı kimi takib ederse, onu yakalar sonra da onu yüzüstü cehennem ateşine atar” hadisini nasıl anlamalıyız?

Cündeb İbni Abdullah radıyallahu anh’den rivâyet edildiğine tarafından Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:

Sabah namazını cemaatle kılan kimse Allah’ın güvencesindedir. Sakın Allah, güvencesi altında olan bir şeyden dolayı sizi takibe almasın. Çünkü Allah güvence verdiği bir şeyden dolayı kimi takib ederse, onu yakalar daha sonra da onu yüzüstü cehennem ateşine atar.” (Müslim, Mesâcid 261, 262. Hem bk. Tirmizî, Salât 51, Fiten 6; İbni Mâce, Fiten 6)

Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

İyileri, zayıfları ve fakirleri incitmekten sakındırma konusuyla bu hadîs-i şerîfin alâkası, sabah namazını cemaatle kılan, cemaatin olmadığı yer ve zamanlarda da yalnız başına kılan kimsenin Allah’ın himâyesinde olması dolayısıyla, böyle bir Müslümanı incitecek olanların Allah’ın koruması aşağıda olan birine saldırmış kabul edilmeleridir. Allah’ın teminâtı ve güvencesi aşağı olan bir kimseye yöneltilen her atak ise mutlaka takib edilir ve asla cezâsız bırakılmaz. Çünkü Allah Teâlâ’nın sorumluluk sahibi tutup takibe aldığı kimsenin kurtuluşu yoktur. İşte bu sebeple Müslümanları sahipsiz sanıp onları üzmeye kalkmamak gerekir.

Bu mânasıyla  hadisimiz, Allah Teâlâ’nın, dostlarına düşmanlık edenlere harb duyuru edeceğini, fakir-fukarayı incitenlerin Allah’ı incitmiş ve gazabını üzerine çekmiş olacağını bildiren yukarıdaki iki hadis ile sonuçları itibariyle tam bir ahenk içindedir ve onları desteklemektedir. Yani Allah Teâlâ, herhangi bir sebeple bir kulunu takibe alırsa, o kulun bundan böyle kurtuluşu yoktur. O yüzden, iyileri, zayıfları ve yoksul fukarayı incitenler de bilmelidirler ama bu halk, sabah namazını cemaatle (veya duruma tarafından tek başına) kılan Müslüman gibi Allah Teâlâ’nın himâyesi ve güvencesi altındadırlar. Onlara yönelik haksızlıklar, Allah Teâlâ’nın takibiyle karşılaşır. Dolayısıyla netice, mutlaka yakayı ele vermektir. Bütün bu söylediklerimiz hadîs-i şerifteki “Sakın Allah, güvencesi altında olan bir şeyden dolayı sizi takibe almasın” ikâzıyla açıklama edilmiştir.

Nevevî merhum, Müslümanlara ızdırap vermeye kalkacakların  bu ilâhî koruma ve takibi hatırdan çıkarmamalarını tenbih etmek için hadîs–i şerîfi burada zikretmiştir.

Hadisten Öğrendiklerimiz

Sabah namazını cemaatle kılan bir Müslüman Allah’ın güvencesi altına girmiş demektir. Cemaatle kılma imkânı bulunmayan hal, yer ve zamanlarda sabah namazını yalnız başına kılanlar için de aynı himâye geçerlidir. Allah Teâlâ, bir kulu takibe alırsa, artık onun kurtuluşu yoktur.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/sabah-namazini-cemaatle-kilan-kimse-allahin-guvencesindedir-hadisi.html