Sabahleyin namazının önemi ve fazileti nedir? "Sabah namazını kılan kimse Allah'ın (c.c) himayesindedir" hadisini nasıl anlamalıyız? Hadisi şeriften çıkarmamız gereken dersler nelerdir?

Cündüb İbni Abdullah radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Sabah namazını kılan kimse Allah’ın himâyesindedir. Allah, bizzat himâyesinde olan bir konuda sizi sorguya çekmesin. Allah, himâyesindeki bir konudan sorguya çektiği kimseyi cezalandırır, daha sonra da onu yüzüstü cehenneme atar.” (Müslim, Mesâcid 262. Keza bk, Tirmizî, Salât 51, Fiten 6; İbn Mâce, Fiten 6)

Cündüb İbni Abdullah Kimdir?

Cündüb İbni Abdullah İbni Süfyan el-Becelî, sahâbe-i kirâmdandır. Ebû Abdullah diye künyelenir. Önce Kûfe’de yerleşen Cündüb, sonradan Basra’ya taşındı. Kendisinden Basra’lı  ve Kûfe’li raviler hadis naklettiler. Hasan el-Basrî, Muhammed İbni Sîrin, Enes İbni Sîrin, Ebu’s-Sevvâr, Bekr İbni Abdullah, Ebû İmrân, Abdulmelik İbni Umeyr, Esved İbni Kays, Cündüb’ün ravilerindendir.

Cündüb İbni Abdullah, Resûl-i Ekrem Efendimiz’den 48 hadis rivayet etmiştir. Bu hadislerden 12 tanesini Buhârî ve Müslim kitaplarında müştereken nakletmişlerdir. Allah ondan razı olsun.

Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

Hadiste sabahleyin namazının zikredilmesinin sebebi, bu vakitte kalkmanın güçlüğü ve güneş doğmadan uyanmış olmanın faziletinden dolayıdır. Hadisin bir diğer rivayetinde “cemaatle kılma” kaydı da bulunmaktadır ancak, sevabı çok ve fazileti yüksek olan budur. Sabahleyin namazı vakti, insanların ihtiyaçlarını temin için yeryüzüne yayılmaya başlayıp, Allah’tan rızık talep ettikleri verimli bir zamandır. Bu vakti uyku ile aşmak, dinimizde güzel karşılanmamıştır. Bu sebeple müslümanlar, sabahleyin erken kalkmaya, çok büyük önem verirler. Sabah erken kalkmak rızık için olduğu dek, afiyet ve sağlık için de önemlidir. Bir fazla hastalığın, özellikle beyin ve sinir sistemi, kalb ve damar hastalıklarının teşekkül etmemesi veya mevcutların artmamasına erken kalkmanın ne derece fayda sağladığını, günümüzde mütahassıs tabibler de açıklama ve öğüt etmektedir.

Allah’ın himâyesinde edinmek, O’nun kefâlet ve teminatı, koruması aşağıda olmak anlamına gelir. Bu keza bedensel ayrıca manevi bir himâyedir. Çünkü, rızık talebi için erken bir vakitte kalkmış ve benzer şekilde erken bir zamanda Allah’ın emri olan ibadeti cemaatle yerine getirerek, Allah’a dua ve niyâzda bulunmuştur. Bu Nedenle Allah’ın rızasına, hoşnutluğuna nâil olmuştur fakat, bir mü’min için bundan daha değerli bir mertebe olamaz.

Bir himâyeden dolayı, Allah’ın kişiyi sorguya çekmesi ise, böyle bir sorgulamada bulunduracak işler yapması ve Allah’ın memnun olmayacağı bir davranış içinde bulunması sebebiyledir. Allah’ın Resûlü bizi bu gibi hallerden sakındırmakta ve O’nun koruması ve güvencesinden mahrum kalmanın sonunun cehennem ateşi olduğunu hatırlatmaktadır. Bu gibi tehditler, bir haramın işlenmesi, Allah’a verilen bir ahitten, bir sözden cayılması sonucu olur. O halde müslümanlar, Allah’la yaptıkları ahitleri yerine getirmelidirler. Müslüman almak, İslâm’ı benimsemek, Allah’la ahitleşmek, O’nun dikte ve yasaklarına uymak anlamına gelir. Hadis, 390 ve 1051 numaralarla da gelecektir.

Hadisten Çıkarmamız Gereken Dersler Hadis, sabah namazını cemaatle kılmaya ve erken uyanmaya teşvik etmektedir. Allah’ın dikte ve yasaklarına riâyet eden mü’min kişi O’nun himâyesi, kefaleti, teminatı ve emniyetine girmiş olur. Ahdini yerine getirmeyen, mü’minliğin gereğini yapmayan ve Allah’a verdiği sözü tutmayan kimse cehennemi hakeder.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

NAMAZIN ÖNEMİ NEDİR?

5 VAKİT NAMAZIN HİKMETİ

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/sabah-namazini-kilan-kimse-allahin-himayesindedir-hadisi.html