“Sabahleyin namazını kılan kimse Allah’ın himayesindedir. Dikkat et, ey Ademoğlu! Allah, kanımca himayesinde olan bir konuda seni sorguya çekmesin” hadisini nasıl anlamalıyız?

Cündüb İbni Süfyân radıyallahu anh’den rivayet edildiğine kadar, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Sabah namazını kılan kimse Allah’ın himayesindedir. Dikkat et, ey Ademoğlu! Allah, bana kalırsa himayesinde olan bir konuda seni sorguya çekmesin.” (Müslim, Mesâcid 261-262. Ayrıca bk. Tirmizî, Salât 51, Fiten 6; İbni Mâce, Fiten 6)

Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

Hadisin râvisi Cündüb İbni Abdullah, burada dedesine nisbetle Cündüb İbni Süfyan diye zikredilmiştir. Bir başka rivayetten sabahtan namazını cemaatle kılan kimsenin kastedildiğini anlıyoruz. Şu kadar var ki insan daima cami ya da mescid olan bir yerde bulunamayabilir. Veya bir mekânda kimsesiz olabilir. Bu sebeple hadis şârihlerinden bazıları “ihlasla kılan” diye açıklamışlardır. Sabahtan namazı zamanında kalkmak Müslümanlar için çok büyük önemi haizdir. Çünkü günün en verimli saati ve rızıkların taksim olunduğu süre dilimi olarak adlandırılan seher vakti, duanın, ibadet ve tâatin en makbul olduğu, rızık talebi için tüm canlıların yeryüzüne yayıldığı bir lahza olmanın yanında, insan sağlığı için de büyük yük taşımaktadır. Ayrıca kâfirlerin ve münafıkların uyku vakti olarak bilindiğinden nedeniyle onlara muhalefet etmek için de kurnazlık öğüt olunmuştur. İslâm ordularının hareketi, düşman üzerine yürümeleri ve zafere ulaşmalarının çok kez sabahın erken saatlerinde oluşu tesadüfî değil, iradeli bir davranışın sonucudur.

Daha önceleri de açıklandığı gibi, Allah’ın zimmetinde almak, dünyada ve ahirette O’nun koruması, himayesi, kefalet ve teminatı aşağıda edinmek anlamlarına gelir. Bir insan Allah’a verdiği sözü yerine getirmez, yapmaya baskı yetirebileceği işleri yapmaz, iyi ve hoş davranışlarda bulunmazsa bundan dolayı hesaba çekilir. Allah’ın kişiyi huzuruna istemesi, onu hesaba çekmesi anlamına kazanç. Kulluk şuuru dediğimiz şey, hesaba hazır olmamızı gerektirir. İşte Resûl-i Ekrem’in bize hatırlattığı bunlardır.

Hadisten Öğrendiklerimiz

Sabah namazı zamanında uyanmalı ve namazı cemaatle kılmaya özen göstermeliyiz. Allah ve Resûlü’nün emir ve tavsiyelerine adapte etmek, bizi hem bu dünyada ayrıca âhiret hayatında huzura kavuşturur; Allah’ın koruması ve emniyeti aşağıda olmamızı sağlar. Allah’ın huzurunda hesaba çekilmezden önce, hesabımızı iyi yapmamız gerekir.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

“SABAHTAN NAMAZINI KILAN KİMSE ALLAH’IN HİMÂYESİNDEDİR” HADİSİ

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/sabah-namazini-kilan-kimse-allahin-korumasi-altindadir-hadisi.html