Noröloji Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Özkardeş, “Sabahları fazla uyuma isteği Koronasomnia işareti olabilir” dedi.

Noröloji Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Özkardeş dünyada milyonlarca insanın pandemi yüzünden uyku problemi çektiğini söyleyerek sabahları artı uyuma isteğinin “koronasomnia” işareti olabileceğini açıkladı.

Uykunun bedenin ve beynin dinlenme süreci olduğuna uyarı çeken Doç. Dr. Abdullah Özkardeş, uyku bozuklukları hakkında uyarılarda bulundu. Dünyada milyonlarca insanın pandemi sebebiyle uyku problemleri yaşadığına dikkat çeken Özkardeş, “Koronasomnia, pandemi ile ilgili uyku problemlerini açıklayan yeni bir terimdir. Pandemide gelişen gerginlik ve kaygının, uyku üstünde olumsuz etkisi olmaktadır. Sabahları artı uyuma ricası Koronasomnia işareti olabilir. Covid-19 pandemisi sebebiyle haftalık çalışma saatleriniz azaldıysa, her sabahtan daha fazla uyumak isteyebilirsiniz. Gecede 7 ila 8 saatten fazla uyuklamak, alarm kullansanız bile zamanında uyanmayı fazla daha zorlama ülkü getirebilir. Fazla uyuyanlar gün boyunca sersemlik, asabiyet ve dikkat eksikliği hissedebilir” dedi.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ETKİLİYOR

Geceleri uykuya dalamamanın, uykunun aralıksız olarak bölünmesinin ya da sabahtan bitkin kalkmanın her insanın hayatının bazı dönemlerinde sık yaşadığı sorunlar aralarında yer aldığının altını çizen Özkardeş, “Bir insan az daha ömrünün üçte birini uyuyarak geçiriyor. Kalitesiz uyku, kişinin hayatını negatif etkiliyor. Uzun süren uykusuzluk problemleri ise kişilerin bağışıklık sistemini zayıflatıp hastalıklara açık ülkü getirebiliyor” biçiminde konuştu.

DERİN UYKUYA GEÇİLMİYORSA YETERSİZ KALIR

Uykunun da kendi içinde fazlarının olduğunu dile getiren Özkardeş, “Birinci ve ikinci safhalar üstünkörü uyku dönemi; üçüncü ve dördüncü safhalar ise derin uyku dönemidir. Dördüncü safhadan sonradan REM (Rapid Eye Movemonts) dönemi başlamaktadır. Rüyaların yüzde 80-90’ı bu evrede görülmektedir. İnsan uyusa bile derin uyku dönemine ve REM’e geçemiyorsa uyku eksik kalacaktır. Eğer vücut tam anlamıyla uyuyabiliyorsa dinlenir ve birey ertesi güne hazır ışık halkası gelebilir. İyi ve kaliteli uyku uyuyan birey daha dirençli ve dinç olmaktadır. Uykusuzluk yaşamış veya uyku bozukluğu olan kişilerin bağışıklık sistemleri de negatif etkilenebilmektedir” ifadelerini kullandı.

UYKU TESTİ İLE TEŞHİS YAPILABİLİR

Özkardeş, uyku hastalıklarının teşhisinin, iyi bir anamnez alma ve çoklu uyku testi (Polisomnografi) ile yapıldığını ifade etti. Uyku bozukluklarının 2 şekilde ortaya çıktığını söyleyen Doç. Dr. Özkardeş, “Birincisi uykunun kendi hastalıkları, ikincisi de diğer hastalıkların uykuya etkileri ile olan uyku bozukluklarıdır” dedi.

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/sabahlari-fazla-uyuma-istegi-koronasomnia-isareti-olabilir.html