Bir Müslüman tıraş olurken sağ taraftan başlamalıdır. Berberler de buna uymalı ve tıraş ettiği kimsenin sağından başlamalıdır.

Enes radıyallahu anh şöyle dedi:

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Mina’ya gelince derhal cemreye gitti ve taşları attı. Sonra Mina’daki dinlenme yerine gitti ve kurbanını kesti. Bu işler bitince berberi çağırdı ve ona önce başının sağ tarafını, sonra sol tarafını göstererek:

“Buralardan kes!” buyurdu. sonradan kesilen saçlarını halka dağıttı. (Buhârî, Vudû’ 33 ; Müslim, Hac 323-325. Keza bk. Ebû Dâvûd, Menâsik 78.)

Diğer bir söylenti ise şöyledir:

Resûl-i Ekrem cemrede taşları atıp, kurbanını kestikten sonra tıraş etmek istedi. Başının sağ yanını berbere uzattı; o da tıraş etti. Peygamber aleyhisselâm Ebû Talha el-Ensârî’yi çağırarak kesilen saçlarını ona verdi. Daha Sonra başının sol tarafını berbere uzatarak:

“Tıraş et!” buyurdu. Berber de tıraş etti. Resûl-i Ekrem kesilen saçları yine Ebû Talha’ya vererek:

“Bunları halka taksim et!” buyurdu. (Müslim, Hac 326. Keza bk. Tirmizî, Hac 73)

Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

Hadisimizde Resûl-i Ekrem Efendimiz’in Vedâ haccında, Müzdelife’den daha sonra Mina’ya kazanç gelmez hemen iblis taşlama görevini yaptığı, sonra da kurbanını keserek tıraş olduğu anlatılmaktadır.

Burada olayın konumuzu ilgilendiren tarafı, Peygamber aleyhisselâm’ın tıraş olurken bile önce sağ taraftan başlamasıdır. tıraş etmek, insanın hoş ve temiz görünmesini karşılayan bir iştir. Her iyi ve değerli meslek gibi ona da sağdan başlanması gerekir.

Resûlullah’ın Vedâ haccındaki berberi, İslâmiyet’i erken bir tarihte kabul eden ve Mekkeli müşriklerin zulmünden kurtulmak için ikinci kafileyle birlikte Habeşistan’a hicret eden Mamer İbni Abdullah el-Kureşî el-Adevî idi.

Kâinatın Efendisi bu hac esnasında, dünyaya ve ashâbına pek yakında vedâ edeceğine dair bazı ip uçları vermekteydi. 63 yaşında olduğu o yıl, keseceği yüz deveden 63 tanesini kişisel olarak kesmesi, ashâbına hitâbederken “Ola Ki bu yıldan sonra yeniden görüşemeyiz” biçiminde konuşması ve hele benden size hâtıra olsun, alın saklayın dercesine mübarek saçlarını ashâbına dağıtması Hz. Peygamber’in Rabbi’ne döneceğini göstermekteydi.

Ashâb-ı kirâm, Peygamber aleyhisselâm’ın yalnızca saçlarını yok, onun kutsal vücuduna temas eden abdest suyunu bile edinmek için birbiriyle âdeta yarış ederlerdi. Bu davranış Allah’ın Resûlü’nü sevmenin öbür bir görüntüsü olduğu için Nebiyy-i Muhterem Efendimiz bunu yadırgamazdı. Vedâ haccında tıraş olduktan daha sonra mübarek saçlarını sahâbîlerine kanımca dağıttırması, Peygamber saçına sahip olmanın, böyle bir devlete sahip olmayı özlem etmenin ve bu serveti ara sıra çıkararak Resûlullah’ı yâd etmenin İslâm’a ve onun ruhuna uygunluğunu elbette belirtmektedir. Nitekim gerek ashâb-ı kirâm gerekse onlardan sonra gelen İslâm âlimleri, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in gül kokulu saçlarına sahip olmayı büyük bir zenginlik saymışlar, gözlerinin üzerindeki bir tel Peygamber saçıyla âhirete göçmeyi en büyük bahtiyarlık kabul etmişlerdir.

Resûl-i Ekrem Efendimiz’in kutsal başının sağ kadar kesilen saçları Ebû Talha el-Ensârî’ye vermesi son derece mânidârdır. Zira Efendimiz, hizmetkârı Enes İbni Mâlik’in üvey babası olan Ebû Talha ile ailesine büyük layık verirdi. Kuba Mescidi’ni ziyarete gittiği süre onların evine misafir olur, orada nâfile namaz kılar, kaylûle dediğimiz öğle uykusuna yatardı. Allah’ın Resûlü’nü memnun eden bir davranışları anlatılan, Ebû Talha ile karısı Ümmü Süleym, ileri derecede birer Peygamber âşığı idiler. Ümmü Süleym Resûl-i Ekrem’in mübarek saçı ile cennet kokusu içeren terini koku şişesinde biriktirmeyi pek severdi. Resûlullah Efendimiz işte bu sebeple saçının manâlı bir kısmını bu kıymetli aileye hediye etmişti.

Hadisten Öğrendiklerimiz

Tıraş olurken sağ taraftan başlamalıdır. Berberler de buna uymalı ve tıraş ettiği kimsenin sağından başlamalıdır. Hz. Peygamber’in saçına sahip edinmek ve onu bir anı olarak saklamak bahtiyarlıktır. Birilerine lutufta bulunan kimsenin herkese eşdeğer davranması gerekmez.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/sac-tirasi-ile-ilgili-hadis-i-serif.html