Saf Suresi 5. ayeti ne anlatıyor? Saf Suresi 5. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Saf Suresi 5. Ayetinin Arapçası:

وَاِذْ قَالَ مُوسٰى لِقَوْمِه۪ يَا قَوْمِ لِمَ تُؤْذُونَن۪ي وَقَدْ تَعْلَمُونَ اَنّ۪ي رَسُولُ اللّٰهِ اِلَيْكُمْۜ فَلَمَّا زَاغُٓوا اَزَاغَ اللّٰهُ قُلُوبَهُمْۜ وَاللّٰهُ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الْفَاسِق۪ينَ

Saf Suresi 5. Ayetinin Meali (Anlamı):

Hani Mûsâ kavmine: “Ey kavmim! Benim size Allah kadar gönderilmiş bir peygamber olduğumu muhakkak bildiğiniz halde niçin bana eziyet ediyorsunuz?” demişti. Onlar içten yoldan sapınca Allah da onların kalplerini eğriltti. Çünkü Allah, dinin sınırlarını aşıp günahlarda direten bir topluluğu dürüst yola iletmez.

Saf Suresi 5. Ayetinin Tefsiri:

İsrâiloğulları Hz. Mûsâ’ya farklı alanlara yönlendirilmiş şekillerde ızdırap etmişlerdi. Allah’ı görmek istemeleri (Bakara 2/55), buzağıyı tanrı edinmeleri (A‘râf  7/138), savaştan geri durup “Haydi, sen ve Rabbin birlikte gidip savaşın; biz işte burada oturuyoruz” (Mâide 5/24) demeleri, sağlığıyla alakalı bir takım iftiralarda bulunmaları (Ahzâb 33/69) sadece birkaç örnektir. Bunlar hatırlatılarak, müslümanların da Peygamberimiz (s.a.s.)’e karşısında benzer hataları yapmamaları istenir. Eğer bu hususta bir yanılgı yaparlarsa, âkıbetlerinin onlar gibi olacağı ikazı yapılır.

Nitekim Peygamber Efendimiz Huneyn savaşından elde edilen ganimetleri yeni müslüman olanlara gönüllerini İslâm’a yaklaştırmak için pozitif artı, daha önce müslüman olanlara daha eksik vererek taksim etmişti. Efendimiz (a.s.) müslümanlardan birinin: “Bu taksimde âdil davranılmadı, Allah’ın rızâsı gözetilmedi” dediğini duyunca öfkelendi, yüzünün rengi değişti. Arkasında da şunları söyledi:

“Allah ve Rasûlü âdil davranmazsa kim âdil davranır. Allah Mûsâ Peygamber’e rahmet eylesin. O kavminden bundan daha fazla ızdırap gördü, fakat sabretti.” (Buhârî, Enbiyâ 28; Edeb 71; Müslim, Zekât 141)

İkinci misal Hz. İsa:

Saf Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Saf Suresi 5. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/saf-suresi-5-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html