Saf Suresi 7. ayeti ne anlatıyor? Saf Suresi 7. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Saf Suresi 7. Ayetinin Arapçası:

وَمَنْ اَظْلَمُ مِمَّنِ افْتَرٰى عَلَى اللّٰهِ الْكَذِبَ وَهُوَ يُدْعٰٓى اِلَى الْاِسْلَامِۜ وَاللّٰهُ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِم۪ينَ

Saf Suresi 7. Ayetinin Meali (Anlamı):

Kendisi İslâm’a çağrıldığı halde, buna uymayıp bir de Allah hakkında yalan uydurandan daha zâlim kim olabilir? Allah, zâlimler toplumunu katiyen içten yola erdirmez.

Saf Suresi 7. Ayetinin Tefsiri:

Bütün esaslarını Kur’ân-ı Kerîm ve sünnet-i seniyyenin oluşturduğu İslâm dininin sahibi Cenâb-ı Yargı’tır. Onu insanlığın kurtuluşu için son olarak Hz. Muhammed (s.a.s.)’e tâlim etmiştir. Kıyâmete değin bir başka peygamber ve bir başka din gelmeyecektir. Kurtulacak olanlar bu dine inanarak kurtulacak, kaybedenler de bu dine yüz çevirdikleri için kaybedeceklerdir. Bu dine inananlar bütün güçleriyle onu yaşamak, yaşatmak ve dağıtmak için çalışırlarken, ona düşman olanlar da onu engellemek için mücâdele vereceklerdir. Tarih boyunca bu mücâdelenin böylece devam ettiği görülür. Lakin neticede hep İslâm şampiyon gelmiştir. Bu gün de yarın da aynı uğraşma devam edecek, fakat kâfirler ve müşrikler istemese de yine İslâm şampiyon gelecektir. Bu Allah’ın va’didir.

Şâir Bâkî der fakat:

“Güneşin zerre dek kadrine noksan gelmez,

Eylese nûr-ı âlem-tâbını huffâş inkâr.”

“Yarasalar, tüm cihanı aydınlatan nûrunu inkâr etse de güneşin kadr ü kıymetine zerre değin bir noksanlık gelmez.”

Dolayısıyla müslümanlar bu iman ve umutla dinlerine sarılıp, onu yüceltme yolunda tüm güçlerini ortaya koyarak gayret etmelidirler. Onların vazifesi, kendilerine düşen tarafıyla sorumluluklarını yerine getirmeleridir. Gerisi Allah’a kalmıştır. O, va’dini mutlaka yerine getirecektir.

Bu müjdenin, İslâm’ın yalnızca Medine’yle sınırlı olduğu, müslümanların sayısının birkaç bini geçmediği, kâfirlerin bu dini yok etmede kararlı oldukları ve Uhud’da yenilgiye uğrayan müslümanların kendilerine olan güvenlerinin sarsıldığı bir dönemde gelmiş olması, apayrı bir önem taşımaktadır. İşte bu koşullar altında Allah Teâlâ İslâm nûrunun sönmeyeceğini, aksine daha da ışıldayarak tüm dünyaya yayılacağını müjdelemiş ve bu müjde ayniyle gerçekleşmiştir. (bk. Tevbe 9/33; Fetih 48/28)

Şunu belirtmek gerekir oysa, bu müjdeden amaç, İslâm dışarıya başka bir dinin kalmaması değildir. Hedef, müslümanların üstün ve şampiyon gelmeleridir. Âhir zamanda İslâm dışında herhangi bir dinin kalmaması da bu üstünlüğün şumûlü içindedir.

O halde:

Saf Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Saf Suresi 7. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/saf-suresi-7-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html