Şafii mezhebine kadar bayram namazı hutbesi nasıl getirilir? Şafii mezhebine tarafından bayram hutbelerinin rükünleri nelerdir? Teşrik tekbirleri ve hükmü...

Şafi mezhebi; İmam Şafi’ye (r.a) nisbet edildiği için bu adla anılmıştır.  Şâfi mezhebinin kurucusu sanılan İmam Şafi (r.a) 767 (Hicri 150) yılında Gazze şehrinde (Filistin) doğdu. 

Şafi mezhebi önce Mısır’da sonra kısmen Suriye, Yemen, Irak ve Mâverâünnnehir’de yayıldı. Günümüzde Irak, Suriye ve Anadolu’nun güney ve doğu bölgelerinde Şafi mezhebi yaygındır.

ŞAFİİ MEZHEBİNE KADAR BAYRAM NAMAZI HUTBESİ VE TEŞRİK TEKBİRLERİ

Bayram hutbelerinin namazdan sonra okunması şarttır. Namazdan önce okunursa geçerli olmaz ve bu durumda namazdan sonra baştan okunması gerekir.

Bayram hutbelerinin tekbirlerle başlatılması, hutbe esnasında hatip tekbir alırken cemaatin de tekbir alması sünnettir.

Tekbirler şöyle getirilir:

اَللهُ اَكْبَرُ اَللهُ اَكْبَرُ لاَ اِلَهَ اِلاَّ اللهُ  وَ اللهُ اَكْبَرُ اللهُ اَكْبَرُ وَ لِلَّهِ الْحَمْدُ

“Allah en büyüktür. Allah en büyüktür. Allah en büyüktür. Allah’dan diğer hiçbir ilah yoktur. Allah en büyüktür. Allah en büyüktür. Her türlü hamd Allah içindir”.

Cemaat, hatibin tekbirlerine, uyum içinde açık sesle katılır.

Bayram hutbelerinin rükünleri beş tanedir:

İki hutbe okumak. İki hutbeden birinde bir âyet okumak. Bu âyetin birinci hutbede okun­ması seçim edilir. Okunan âyetin, Allah'ın vaâdini, tehdidini, hükümle­rinden birini, bir kıssayı, bir meseli veya bir haberi içermesi gerekir. Okunan âyet, kısa ise tamamı okunur. Uzun ise bir kıs­mını okumak yeterlidir. Her iki hutbede Peygamber Efendimiz'e salât okumak. Bu rüknü yeri­ne getirirken salât kelimesini telaffuz etmek zorunludur. Her iki hutbede, Allah'tan sakımayı, takvalı olmayı tavsiye etmek. Bu da en azından "Etîullâh" gibi bir cümleyi okumakla yerine getirilmiş olur. İkinci hutbede hatibin, mümin erkeklerle kadınlara dua etmesi ve du­anın, mağfiret talebi gibi âhiretle ilgili olması şarttır.

 Bayram hutbelerinin sahih olması için hatibin, hutbe rükünlerini kırk kişinin işiteceği şekilde sesli okuması şarttır.

Teşrik Tekbirleri ve Hükmü

Arefe günü sabahtan namazından başlayıp kurban bayramının dördüncü günü ikindi namazına kadar yirmi üç vakit namazın farzları kılındıktan daha sonra teşrîk tekbiri edinmek sünnettir.

Her iki bayramda yollarda, mescidlerde, çarşı-pazarlarda yüksek sesle tekbir olmak  sünnettir.

Bu tekbir, namaz kılmakla sorumlu herkes üzerine gereklidir. Teşrik günlerinde kaza edilen namazlardan daha sonra da tekbir alınır. Nafile namazlardan ve cenaze namazından sonra da teşrik tekbiri alınır.

Çünkü ayette;

"bundan başka sayılı günlerde Allah'ı zikredin, tekbir alın."1 buyurulmuştur.

1 Bakara sûresi, 203. ayet

Kaynak: Hasan Serhat Yeter, FIKIH 1 (Şafii Mezhebi), 2017

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/safii-mezhebine-gore-bayram-namazi-hutbesi-ve-tesrik-tekbirleri.html