Şafii mezhebine kadar cenaze namazı nasıl kılınır? Kaç rekattır? Nasıl kasıt edilir? Şafii mezhebine kadar cenaze namazının rükunleri...

Cenaze namazını kılmak farz-ı kifayedir. Müslüman biri vefat edince o bölgedeki insanların bir kısmının cenaze namazını kılmaları ve cenaze ile ilgilenmeleri gereklidir. Eğer mü'min ölünün cenaze namazını hiç kimse kılmazsa komşu, arkadaş ve akrabaları ile vefât olayından haberdâr olan müslümanlar günahkârdır.

Cenaze namazı ve diğer işler için ölüm haberini ilân etme­nin bir sakıncası yoktur. Yalnız cahiliyye dönemindeki gibi ölünün iyiliklerini sayarak ölüm haberini ilân etmek mekruhtur.

ŞAFİİ MEZHEBİNE TARAFINDAN CENAZE NAMAZI NASIL KILINIR?

Cenaze Namazının Rükünleri:

1- Niyeti Olmak. Niyet, “Hazır olan bu ölü üstüne, dört tekbirli farz-ı kifaye olan cenaze namazını kılmaya gaye ettim” diye getirilir.

2- Kıyam yani ayakta durmak.

3- İhram tekbiri ile beraber dört tekbir getirmek.  Tekbir esnasında elleri omuz hizasına dek kaldırmak ise sünnettir.

4- Birinci tekbirden daha sonra Fatiha suresini okumak. Cenaze namazında duâ ve sâreleri sessiz okumak ise sünnettir.

5- İkinci tekbirden sonradan, Peygamber Efendimiz için salevat okumak. Salevat şöyle okunur:

“Allâhümme salli alê Muhammedin ve alê âli muhammed. Kemê salleyte alê İbrâhîme ve alê êli İbrâhim. Ve bêrik alê Muhammedin ve alê âli Muhammed. Kemê bêrakte alê ibrâhime ve alê âli İbrâhime fi’l-âlemîn. İnneke Hamîdun Mecid.”

Meali: (Allahım! Hazret-i Muhammed’e ve O’nun âline salât eyle, tıpatıp Hazret-i İbrahim’e ve O’nun âline salât eylediğin gibi. Tekrar Hazret-i Muhammed’e ve O’nun âline bereket ver, tıpatıp alemler içinde Hazret-i İbrahime ve Onun âline bolluk verdiğin gibi. Kesin sen, Hamid ve Mecid’sin.)

6- Üçüncü tekbirden daha sonra şu duayı okumak:

اَلَّلـهُمَّ اغْـفِرْ لِحَيِّـنَا وَمَيِّتِـنَا وَشَاهِدِنَا وَغَآئِبِنَا وَصَغِيـرِنَا وَكَبِيـرِنَا وَذَكَرِنَا وَأُنْـثَانَا . اَلَّلـهُمَّ مَنْ أَحْيَـيْتَهُ مِنَّا فَأَحْيِهِ عَلَى اْلإِسْلاَمُ . وَمَنْ تَوَفَّيـتَهُ مِنَّا فَـتَوَفَّهُ عَلَى اْلإِيمَانِ .

“Allahım! Bizim dirilerimizi, ölülerimizi, hazır ve gaib olanlarımızı, erkeklerimizi-kadınlarımızı, minik ve büyük günahlarımızı af ve mağfiret buyur. İlahî! Bizden yaşattıklarını İslam üzere yaşat, bizden öldürdüklerini iman üzere öldür."

Cenaze erkek, kadın veya çocuk ise bu duânın akabinden yapılan dualarda çeşitlilik bulunmaktadır. İlmihallerden bu duâlara bakılabilir.

7- Dördüncü tekbirden daha sonra şu duaları okumak.

“Allâhümme lê tahrimnê ecrahû velê teftinnê ba’dehû va’ğfirlenê ve lehû.”

Manası: (Ya Rabbi, bizi onun sevabından mahrum eyleme, ondan sonradan bizi fitneye düşürme ve bizi de onu da bağışla!)

Bu duanın hemen arkasında Mü'min sûresinin 7. âyetini okumak müstehaptır. Meâli şöyledir: “Arşı yüklenen ve onun etrafında bulunan (melekler), Rablerini hamd ile tesbih ederler, O’na imân ederler ve mü’minler için (şöyle) mağfiret dilerler: “Rabbimiz! Senin rahmetin ve ilmin herşeyi kuşatmıştır. O halde tevbe edip senin yoluna uyanları mağfiret eyle. Onları cehennem azabından koru!”

8- Selamlama devretmek. Dualar bitince selam verilir. Birinci selâmı verirken sağında bulunanlara selâm vermeye gaye etmeli, ikinci selâmı verirken de solunda bulunanlara selâm vermeye kasıt etmelidir.

Kaynak: Hasan Serhat Yeter, FIKIH 1 (Şafii Mezhebi), 2017

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/safii-mezhebine-gore-cenaze-namazi-nasil-kilinir-kac-rekattir-nasil-niyet-edilir.html