Şükür secdesi nedir? Şükür secdesi hükümleri nelerdir, niçin yapılır? Şafii mezhebine göre şükür secdesi nasıl yapılır?

Şafi mezhebi; İmam Şafi’ye (r.a) nisbet edildiği için bu adla anılmıştır.  Şâfi mezhebinin kurucusu farzedilen İmam Şafi (r.a) 767 (Hicri 150) yılında Gazze şehrinde (Filistin) doğdu. 

Şafi mezhebi önce Mısır’da daha sonra kısmen Suriye, Yemen, Irak ve Mâverâünnnehir’de yayıldı. Günümüzde Irak, Suriye ve Anadolu’nun güney ve doğu bölgelerinde Şafi mezhebi yaygındır.

Şafii Mezhebine Kadar Şükür Secdesi Nasıl Yapılır?

“Şükür Secdesi” sevindirici bir durum veya haber üstüne, bir musibetin, belânın def edilmesi üzerine Allaha karşı bir şükran, teşekkür duygusuyla yapılan sec­dedir. Bu secde müstehabtır. Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-, se­vindirici olaylar üstüne bunu yapmıştır.

Şükür secdesi yaparken bilhassa iki mekân seçim edilebilir:

a) Bedenî ya da malî musibete mâruz kalan kişinin görmeyeceği bir yerde yapılır fakat, bizim şükran ve sevincimizi izhar ettiği­mizi görür görmez o kişinin üzüntüsü daha da artmasın. b) Günah ve mâsiyet işleyen kişinin görebileceği bir mekânda yapılır ki, kendisinin durumuna düşmediğimiz için şükran ve sevin­cimizi izhar ettiğimizi görür görmez belki hatalı olduğunu anlar da kötülüklerine son verir ve sâlih bir insan haline kazanç.

Şükür secdesi aynı tilavet secdesi gibi yapılır. Tilâvet secdesinden farkı, namazdayken yapılamayışıdır. Namazdayken yapılması ha­linde namaz bozulur.

Belki kişi abdestli değilse, 4 defa şöyle der: "Sübhânellâhi ve’l-hümdü lillêhi velê ilêhe illallâhü vallâhü ekbar velê hav­le velê guvvete illê billêhi'l-aliyyi'l-azıym."

Kaynak: Hasan Serhat Yeter, FIKIH 1 (Şafii Mezhebi), 2017

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/safii-mezhebine-gore-sukur-secdesi-nasil-yapilir.html