Şafii mezhebine tarafından teravih namazı ve hükmü...

Şafi mezhebi; İmam Şafi’ye (r.a) nisbet edildiği için bu adla anılmıştır.  Şâfi mezhebinin kurucusu sayılan İmam Şafi (r.a) 767 (Hicri 150) yılında Gazze şehrinde (Filistin) doğdu. 

Şafi mezhebi önce Darı’da sonra kısmen Suriye, Yemen, Irak ve Mâverâünnnehir’de yayıldı. Günümüzde Irak, Suriye ve Anadolu’nun güney ve doğu bölgelerinde Şafi mezhebi yaygındır.

ŞAFİİ MEZHEBİNE GÖRE TERAVİH NAMAZI

Terâvih, istirahat anlamındaki "tervîhatun" kelimesinin çoğuludur. Kılınırken her 4 rekâtta bir, dört rekât süresi kadar oturup istirahat edildiğinden namaz, bu ismi almıştır. Selefe uyarlamak için, aralarda oturmak mendubtur.

Terâvih namazı, Ramazan gecelerinde bayan-erkek her müslüman kişi hakkında müekked sünnettir. Hz. Muhammed Aleyhisselâm’ın laf ve fiili ile sabittir.

Terâvih namazı evlerde tek başına kılınabileceği gibi cemaatle de edâ edilebilir. Camide ve evlerde yapılarak edâ edilmesi daha güzeldir. tek başına kılan birey, cemaat sevabını kaçırmış olur.

Teravih namazı cemaatle 20 rek’beygir olarak kılınır. Teravih nama­zının birincil sekiz rekatı revatib müekked sünnet, geri kalan 12 rekatı ise müstehaptır. Peygamberimiz vaktinde sekiz rek’at kılınmasıyla ilgili rivayetler bulunmaktadır. Ama bu namaz, her bir rekâtta takriben 100 ayet okunduğu için oldukça uzun sürüyordu. Kasıt belirli bir sayıda namaz kılmak yok, geceyi ihya etmek olduğu için derece derece, her bir rekâtta okunan âyet sayısı azaltılmış, buna mukabil teravihin rekât sayısı artırılmıştır. İkinci halife olan Hz. Ömer, Terâvihin 20 rekât olarak cemaatle camide kılınmasını emretmiş, Hz. Osman ve Hz. Ali vaktinde ve daha sonraları bu şekilde devam etmiştir.

Terâvih namazı cemaatle kılınırken imam tilavetin hakkını vermeli, tadil-i erkâna uymalıdır. Teravih namazını hatimle kılmak, yani her bir gece bir cüzü yirmi rekâta dağıtarak okumak güzeldir.

Teravihin vakti, yatsının farzını kıldıktan daha sonra sabahtan namazı vakti girinceye kadardır. Zamanında kılınmayan teravih, kaza edilmelidir.

Vitir namazı terâvihten önce de sonradan da kılınabilir. Sonra kılınması efdaldir.

Teravih iki rek’atte bir selamlama verilerek kılınır. Her iki rek’atte bir selâm verilmediği takdirde terâvih sahîh olmaz. Teravih namazı mutlak beyhude niyetiyle kılınamaz; kişi her iki rek’atta “terâvih namazını kılmaya” ya da “Ramazan kıyamını kılmaya” şeklinde kasıt etmelidir.

Kaynak: Hasan Serhat Yeter, FIKIH 1 (Şafii Mezhebi), 2017

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/safii-mezhebine-gore-teravih-namazi.html